Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Franse Justitie start onderzoek Volkswagen

De Franse Justitie bekijkt of Volkswagen zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding. Het Openbaar Ministerie in Parijs is een vooronderzoek gestart. Aanleiding is het sjoemelsoftwareschandaal. Het Franse ministerie van Economische Zaken zou bezig zijn met een eigen onderzoek. In Nederland gaat de RDW geen onderzoek beginnen, omdat de goedkeuring van de dieselmotoren heeft plaatsgevonden in Duitsland. Volkswagen heeft toegegeven speciale software te hebben ontwikkeld voor dieselmotoren waardoor de uitstoot gunstiger uitviel dan in de praktijk. Het gaat wereldwijd om 11 miljoen voertuigen. In Nederland zou het gaan om 160.000 auto’s.