‘Separatisten in Oekraïne trekken militair materieel terug’

François Hollande (r) en Vladimir Poetin tijdens de top over het conflict in Oekraïne, afgelopen week in Parijs.
François Hollande (r) en Vladimir Poetin tijdens de top over het conflict in Oekraïne, afgelopen week in Parijs. Foto Regis Duvignau/Reuters

Pro-Russische rebellen zijn bezig met het terugtrekken van tanks en ander militair materieel van de frontlinie in het oosten van Oekraïne. Dat meldt persbureau AFP op basis van berichtgeving van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk. Het nieuws is nog niet onafhankelijk bevestigd.

Vijftien kilometer verderop

Een konvooi zal zich vandaag verplaatsen naar een plek die vijftien kilometer van de frontlinie ligt, volgens het persbureau van Loegansk. Deze week maakten de separatisten in Loegansk de terugtrekking bekend, in lijn met eerdere afspraken tussen de Oekraïense regering en de rebellen.

Naast tanks en mortieren wordt munitie met een kaliber onder de 100 mm buiten een vijftienkilometerzone gebracht. In de tweede fase van de operatie, die tot 10 november in beslag zal nemen, zal zwaarder geschut worden verplaatst.

Rebellen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben laten weten pas te beginnen met het terughalen van de wapens als de operatie bij Loegansk is afgerond.

Staakt-het-vuren

De verplaatsing is onderdeel van een overeengekomen staakt-het-vuren tussen de rebellen en het leger van Oekraïne. In februari werd in Minsk daarover een akkoord (‘Minsk II’) gesloten.

Gisteren kondigde de Franse president François Hollande aan dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Rusland, Duitsland en Oekraïne begin november bijeen zullen komen om het akkoord te evalueren. Volgens Hollande wordt dat akkoord goed nageleefd.

Hollande ontving de Russische en Oekraïnse presidenten Vladimir Poetin en Petro Porosjenko gisteren. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel, gisteren ook aanwezig in Parijs, zijn de opvattingen van Oekraïne en Rusland dicht genaderd.

Naleving akkoord gebrekkig

Toch vallen nog regelmatig doden in het conflictgebied, al lijkt dat de laatste maand sterk te zijn verminderd.

Een einde aan de oorlog valt of staat volgens de internationale gemeenschap bij het naleven en uitvoeren van het Minskakkoord.

Het conflict in Oekraïne heeft de afgelopen zeventien maanden aan 8.000 mensen het leven gekost.

    • Menno Sedee