Scholen: NS moet eigen probleem oplossen

Scholen zijn niet bereid hun lesuren aan te passen om het tekort aan treinen op te lossen. Zij voelen zich niet verantwoordelijk voor de drukte in de spits. ‘In principe is dit niet ons probleem’, zeggen diverse onderwijsorganisaties.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) riep gisteren scholen en hogere onderwijsinstellingen op hun lesuren meer te gaan spreiden. Als dat niet gebeurt, voorziet NS-topman Roger van Boxtel volgend jaar overvolle treinen tijdens de spits. Er zijn al nieuwe treinen bijbesteld, maar die worden pas geleverd nadat oude treinen buiten gebruik zijn. „Het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen”, zei Van Boxtel.

Scholen zeggen dat zij het probleem niet kunnen verhelpen. Volgens de VO-raad, koepelorganisatie van middelbare scholen, is het aantal scholieren dat gebruik maakt van de trein „verwaarloosbaar”. Studenten gaan vaker met de trein. Maar ook de MBO-raad en de Vereniging Hogescholen zeggen niets te kunnen doen. „Scholen kunnen niet voor een half jaar even de roosters omgooien, zo makkelijk is dat niet.”

„Onze gebouwen zitten echt te vol”, zegt een woordvoerder van het ROC Tilburg (7.000 studenten). „Als wij niet om kwart over acht beginnen, leveren we capaciteit in”, zegt een woordvoerder. En als de lessen verschuiven naar het eind van de middag? „Dan moeten we tegen leerlingen en ouders zeggen dat zij voortaan pas om zeven uur thuis zijn. Dat willen ze niet”.

Bovendien zou het probleem van de volle treinen dan van de ochtend naar de avondspits verschuiven, zegt een woordvoerder van het ROC Amsterdam (26.000 studenten). „Als je ‘s ochtends later begint, gaan studenten later naar huis en verplaats je het probleem naar de avond.”

    • Andreas Kouwenhoven