‘Rusland bombardeert 50 doelwitten in Syrië’

Een door het Russische ministerie van Defensie vrijgegeven foto van een aanval op stellingen die volgens Moskou toebehoren aan IS.
Een door het Russische ministerie van Defensie vrijgegeven foto van een aanval op stellingen die volgens Moskou toebehoren aan IS. Foto EPA / Russische ministerie van Defensie

Het Russische leger heeft de afgelopen 72 uur meer dan zestig vluchten uitgevoerd boven Syrië. Daarbij zijn vijftig doelwitten van terreurbeweging Islamitische Staat onder vuur genomen. Dat beweert althans het Russische persbureau RIA Novosti vandaag.

De vraag is of alle gebombardeerde locaties toebehoren aan IS. Moskou bombardeert namelijk ook andere strijdgroepen die in Syrië vechten tegen het regime van president Bashar Assad. Het Kremlin beweert soms IS te hebben aangevallen, terwijl in werkelijkheid andere groeperingen onder vuur zijn genomen.

‘Terroristen verzwakt’

In reactie op de laatste luchtaanvallen zei de krijgsmacht dat zij de slagkracht van “de terroristen” aanzienlijk hebben weten te verzwakken. Volgens Rusland zouden zo’n 600 “terroristen” in reactie op de aanvallen hun posities hebben verlaten. Het leger is van plan het aantal bombardementen de komende tijd op te voeren, aldus een woordvoerder.

Moskou is een van de trouwste bondgenoten van Assad. Rusland levert wapens en hulpgoederen aan het Syrische regime en heeft een luchtbasis in de Syrische provincie Latakia opgetuigd.

Turkije en de door de Verenigde Staten geleide anti-IS-coalitie zijn erg bezorgd over de Russische acties. Gisteren brachten zij een gezamenlijke verklaring uit waarin staat dat ze bang zijn voor “verdere escalatie” van het conflict. Turkije wil dat Rusland onmiddellijk de bombardementen op Syrische rebellengroepen en burgers staakt en zich alleen richt op de bestrijding van IS. Rusland is echter tegen alle groepen die het opnemen tegen Assad. Sommige van deze groepen worden gesteund door de VS.

Geen samenwerking, wel coördinatie

Hoewel de Russen en Amerikanen niet samenwerken in Syrië, waarschuwt het Kremlin de VS wel voordat zij aanvallen uitoefenen boven het door oorlog verscheurde land. Dit om mogelijke incidenten in het luchtruim te voorkomen. Het Russische leger adviseerde de VS vandaag om te stoppen met het uitvoeren van vluchten boven gebieden waar de Russische luchtmacht actief is.

Ook de door de VS geleide coalitie voerde vandaag opnieuw luchtaanvallen uit op IS. Het betrof 10 aanvallen in Syrië en 17 in Irak. Rusland bombardeert vooralsnog alleen boven Syrië.