Prijzen dalen al vier jaar

De AEX-index beleefde het slechtste derde kwartaal sinds de eurocrisis in 2011. De oorzaak lag dit keer niet in Europa, maar in de onverwacht sterke daling van de economische groei in China, grootverbruiker van grondstoffen. De afnemende groei in China maakte beleggers en ondernemingen wereldwijd voorzichtiger. Hierdoor neemt de industriële activiteit af en daalt de vraag naar olie en grondstoffen. De grondstoffenprijzen dalen gemiddeld al vier jaar op rij, af en toe onderbroken door tijdelijke opleving. De prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) daalde na een top in mei naar een nieuwe dieptepunt eind augustus. De grondstoffenindex van Bloomberg bereikte hierdoor een nieuw dieptepunt. AEX-fondsen als Shell en ArcelorMittal verloren dit jaar respectievelijk 23,4 en 48,7 procent, terwijl de AEX ‘slechts’ alle jaarwinst verspeelde. De sectoren olie en basismaterialen hebben dus duidelijk last van de grondstoffencrisis.