Oktoberfest niet bij azc Kollum

Foto Martijn van de Griendt

Bezoekers van het Oktoberfest in het Friese Kollum mogen dit weekend niet binnen een straal van 100 meter van de crisisopvang van vluchtelingen in het dorp komen. Burgemeester Bearn Bilker (CDA) kondigde gisteren een „puur preventief” gebiedsverbod af. „We verwachten honderden mensen.” De drank vloeit doorgaans rijkelijk, stelt hij. „Als mensen besluiten gezellig het centrum in te gaan zou het mis kunnen gaan.” Overigens onderstreept hij dat er geen aanwijzingen zijn dat feestvierders de confrontatie willen aangaan. Het gebiedsverbod is ingesteld op verzoek van de politie, zegt Bilker. „Als het uit de hand loopt hebben zij een middel om in te grijpen.”

In Kollum zijn 93 asielzoekers ondergebracht in sporthal De Colle. Zij blijven daar tot dinsdag. (NRC)