Bierfeest in Friesland verplaatst om azc

Foto Martijn van de Griendt

Jelle Tax (26, links) en Michiel Smeenk (22) stappen in de bus richting Oktoberfest in Duitsland. Ze zijn niet de enigen die het bierfestival in München bezoeken: jaarlijks trekt het zo’n vijf miljoen mensen. Oktoberfest wordt ook gevierd in het Friese Kollum. Bezoekers mogen dit jaar alleen niet in een straal van 100 meter komen van de sporthal die als tijdelijke crisisopvang voor vluchtelingen is ingericht. Daartoe kondigde burgemeester Bearn Bilker (CDA) gisteren een gebiedsverbod af. Hij zegt geen aanwijzing te hebben voor een confrontatie, maar preventief te handelen. Er zijn 93 asielzoekers ondergebracht in het dorp. Oktoberfest zou eerst in een tent bij de sporthal plaatsvinden. Vanwege de komst van de asielzoekers is de locatie verplaatst naar de rand van het dorp.

    • NRC