Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Noodlijdend ROC Leiden sloot al 38 opleidingen

Om overeind te blijven heeft ROC Leiden al 38 opleidingen gesloten. De mbo-instelling kwam in de problemen door mismanagement.

Het noodlijdende ROC Leiden heeft per 1 augustus 38 opleidingen gesloten om het hoofd boven water te houden. Het gaat om mbo-opleidingen met te weinig studenten en studierichtingen waar het onderwijs ver onder de maat was.

Dat staat in een brief die minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is niet duidelijk of leerlingen als gevolg van deze rigoureuze maatregelen aan het ROC Leiden nog wel kunnen afstuderen tot bijvoorbeeld stratenmaker, doktersassistent of autotechnicus.

De brief geeft een overzicht van de stand van zaken van de voorgenomen ontmanteling van het ROC Leiden. Die ontmanteling is voortgekomen uit een compromis met de Kamer; Bussemaker mocht 40 miljoen euro in de school steken, maar dan moest er wel iets fundamenteels veranderen.

In juni had de school direct 18 miljoen euro nodig, anders was ROC Leiden failliet. De mbo-instelling kwam in de problemen door mismanagement en onverantwoorde vastgoedinvesteringen. Bestuurders lieten jaren geleden twee gigantische panden bouwen – die later voor onderwijs helemaal niet geschikt bleken. Om de gebouwen te betalen, stak ROC Leiden zich diep in de schulden en ging het ingewikkelde en riskante financiële constructies aan. Het bestuur bezuinigde op de docenten.

Met als gevolg dat het niveau van veel opleidingen de afgelopen jaren hard achteruit is gegaan. Minister Bussemaker zoekt de oplossing nu in het intensief laten samenwerken van verschillende ROC’s in de regio Leiden en Den Haag. Die hebben volgens haar „een publieke verantwoordelijkheid om gezamenlijk een nieuw perspectief te creëren voor huidige studenten, ouders en personeel van ROC Leiden”. Voor de zomer ketste een voorgenomen redding van ROC Leiden door het nabijgelegen ID College af op de financiële risico’s. Het bleek te riskant om twee grote scholen samen te voegen.

Uit de brief van Bussemaker blijkt dat de mbo-scholen in de regio niet overlopen van enthousiasme om ROC Leiden uit het slop te trekken. Zo moet er nog intensief worden overlegd met toezichthouders, ouders en studenten van de andere instellingen. Behalve het ID College zijn dat het ROC Mondriaan en het Nova College.

Een van de grote problemen van ROC Leiden is de afname van het aantal studenten. Zo blijkt uit een doorrekeningen door accountantsbureau Deloite dat als gevolg van het sluiten van 38 opleidingen, de school 346 eerstejaars minder heeft. En dat leidt tot een daling van 1.000 studenten over vier jaar. Bij dalende leerlingenaantallen komt een school vrijwel direct in de problemen; de grote dure gebouwen kunnen alleen betaald worden als er voldoende leerlingen een opleiding volgen aan het ROC.

De school zal voor half november een herstelplan bij de Onderwijsinspectie moeten indienen. Daarin staat hoe ROC Leiden de kwaliteit van het onderwijs gaat verbeteren.