Net gemist 3/10

LEZEN Wat What Are Those Kids Doing With That Enormous Gun Tijd 20 minuten Maura verloor haar telefoon tijdens een avondje stappen in New York. Maanden later – Maura woonde inmiddels in Canada en had een nieuwe telefoon aangeschaft – kreeg ze weer mail: je apparaat bevindt zich in Sana’a, Jemen. Daar begint dit prachtige

LEZEN

Wat What Are Those Kids Doing With That Enormous Gun
Tijd 20 minuten

Maura verloor haar telefoon tijdens een avondje stappen in New York. Maanden later - Maura woonde inmiddels in Canada en had een nieuwe telefoon aangeschaft - kreeg ze
weer mail: je apparaat bevindt zich in Sana’a, Jemen. Daar begint dit prachtige verhaal, het essay-come-longread van The Atlantic, pas echt.

KIJKEN

Wat 100 Years Of Drugs In America
Tijd 3,5 minuut

Van koffie tot heroïne: in drie minuten zet dit filmpje de verslavingen van Amerikanen in de afgelopen honderd jaar op een rij. Het begint braaf in de Verenigde Staten. In 1912 klaagt de Amerikaanse overheid Coca- Cola aan voor het toevoegen van cafeïne aan hun dranken. In 1920 wordt de productie en verkoop van alcohol verboden. In de jaren dertig wordt het pittiger: wiet en heroïne zijn populair onder bohémiens en in de jazzscene. Na de Tweede Wereldoorlog zijn amfetamines populair: artsen schrijven ze voor aan militairen die terugkomen van het front. En dan? Gewoon kijken.

LEZEN

Wat A Tumor Stole Every Memory I had
Tijd 40 minuten

Demetri Kofinas was 28 jaar oud toen de tumor ontdekt werd: een ei in zijn hersenen. Had er altijd gezeten, maar wat nu? Weghalen, met alle risico’s vandien? Of laten zitten – met alle risico’s vandien. Hij koos het eerste. En toen begon zijn geheugen te verdwijnen. Maar hij kreeg het terug, herinnering na herinnering. Daar schreef hij een fenomenale longread over.

LEZEN

Wat Beijing’s Test Tube Baby
Tijd 25 minuten

Zhao Bowen is een Chinees wonderkind. Zijn middelbare school niet afgemaakt, een moeilijke jongen – en nu is hij een van de voornaamste onderzoekers van het menselijk genoom. Misschien wordt hij de vader van de maakbare mens. Maar is China klaar voor hem?

KIJKEN

Wat Olympic-level Troll Hijacks HNL
Tijd 4 minuten

Een item in een Amerikaans actualiteitenprogramma liep deze week anders dan verwacht. De sarcastische twitteraar Jon Hendren (op Twitter heet hij @fart) mocht on-air praten over het feit dat Edward Snowden een account op het sociale medium heeft aangemaakt. Maar dat deed hij niet. Hij sprak over een heel andere Edward.

LEZEN

Wat The Murder House
Tijd 33 minuten

In een mysterieus landhuis in de heuvels van Los Angeles heeft de tijd sinds 6 december 1959 stilgestaan. Tijdens die nacht vermoordde een dokter zijn vrouw met een hamer, en pleegde zelfmoord. Vijftig jaar later begonnen bezoekers voor het eerst paranormale verschijnselen te rapporteren. Nu is het huis, waar de kerstcadeautjes nog altijd onuitgepakt onder de boom staan, een internetobsessie geworden. Het verhaal van 2475 Glendower Place.

KIJKEN

Wat De Dood van een Vage Prins
Tijd 47 minuten

Voor het eerst maakte de gelauwerde Coen Verbraak, vooral bekend van de series Kijken in de Ziel, een documentaire voor RTL. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Goede Tijden, Slechte Tijden werd het profiel Antonie Kamerling, De Dood van een Vage Prins uitgezonden. Een ordentelijk portret, met aardig archiefbeeld, duidingen en getuigenissen van vrienden, familie en collega’s.

LEZEN

Wat I fell in love with a German girl
Tijd 15 minuten

Romantiek in oorlogstijd: de legendarische Britse RAF-veteraan en schrijver Harry Leslie Smith (92) vertelt in The Mirror hoe hij de liefde vond tijdens de Tweede Wereldoorlog – met een Duitse.