Nederlandse volleybalvrouwen verslaan Turkije in halve finale EK

Vreugde bij de Nederlandse ploeg tijdens de halve finale van het EK volleybal in Ahoy tussen de vrouwen van Nederland en Turkije. Foto ANP / Sander Koning

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben vandaag de finale van het EK bereikt. Overtuigend versloegen zij in eigen land het Turkse team met een score van 3-0 (25-22 25-18 28-26).

Het spel van de Nederlandse volleybaldames liep vanaf het begin gesmeerd. De eerste set waren beide teams erg aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk pakte Oranje de winst met een score van 25-22.

Ook tijdens de tweede set hielden de Nederlandse speelsters hun ‘flow’ vast. Nu haalde Oranje met meer gemak de punten binnen en kreeg het team een setpunt bij 24-17. Dat werd niet benut, maar een punt later was het raak. De tweede set eindigde met een nog grote voorsprong dan de eerste: 25-18.

Tijdens de derde set ging het weer redelijk gelijk op en was het wachten of de Turkse vrouwen aan een comeback zouden gaan werken. Oranje hield echter vol en besloot met een overwinning van 28-26 in de derde set de match - en veroverde hiermee een finaleplaats op het EK. Daar nemen de volleybalvrouwen het op tegen Rusland, dat vandaag Servië uitschakelde.

Reeks overwinningen

Nederland plaatste zich donderdag voor de halve finale na een denderende overwinning op Polen. Oranje versloeg de strijdbare Polen met 3-1 (25-16 23-25 25-16 25-16). Voordat de halve finale vandaag begon, waren zowel het Nederlandse als het Turkse damesteam nog ongeslagen op het EK.

Het is de vierde keer dat Nederland in de EK-finale staat. Een keer wist Oranje kampioen te worden. Dat was in 1995, toen het EK ook in eigen land gehouden werd. In 1991 en 2009 waren respectievelijk Rusland en Italië te sterk voor de Nederlanders.

    • Casper van der Veen