Moskou: meer luchtaanvallen

Rusland zegt nu IS te bestoken. Maar Obama is niet overtuigd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rusland vrijdagavond opnieuw gewaarschuwd te stoppen met het bombarderen van gematigde oppositiegroepen in Syrië. Door geen onderscheid te maken tussen gematigde rebellen en strijders van Islamitische Staat (IS), zijn de Russische luchtaanvallen „een recept voor rampspoed”, en wordt IS er alleen maar sterker op, zei hij.

Obama zei ook dat Rusland en Iran (dat heeft gezegd grondtroepen te willen sturen) in „een moeras” zullen belanden „waaruit moeilijk valt te ontsnappen” als ze koste wat kost de Syrische president Assad in het zadel willen houden.

Obama’s opmerkingen kwamen vrijdag nadat Moskou had laten weten dat de woensdag begonnen luchtcampagne boven Syrië de afgelopen 24 uur sterk was opgevoerd, en dat nu vooral stellingen van IS onder vuur liggen. Sinds donderdag zouden zeker 24 bombardementsvluchten zijn uitgevoerd. Voorzitter Alexei Pushkov van de buitenlandcommissie van de Doema zei dat de Russische campagne „drie tot vier maanden” zal duren. Hij zei dat de VS slechts „pretenderen” IS te bestrijden en dat de Russische campagne veel effectiever zal zijn.

In een eerder vrijdag uitgegeven verklaring drongen de VS, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië, Frankrijk, Turkije en de andere coalitiegenoten er nog bij Rusland op aan te stoppen met bombardementen op de Syrische oppositie in Hama, Homs en Idlib, „die hebben geleid tot burgerdoden en die niet waren gericht op IS”.

In Parijs voerde de Russische president Poetin gisteren gesprekken met de Franse president Hollande en de Duitse bonskanselier Merkel. De bijeenkomst ging over Oekraïne, maar in bilaterale gesprekken domineerde Syrië. Ook Hollande drong er bij Poetin op aan alleen IS te bestoken.

Ook uit Syrië zelf kwamen gisteren signalen dat Rusland zijn aanvallen richt op IS. In Raqqa, het bolwerk van IS bleven moskeeën vrijdag dicht uit vrees voor Russische luchtaanvallen.