Met een orkasprong naar de finishknop

De finish is een knop, zo’n grote rode waar je lekker hard op kunt slaan. Vorig jaar dook Dutch Coast Race-winnaar Joep van Bakel er met een grote orkasprong naartoe. Niet dat het nodig was, na 20 kilometer varen in iets meer dan een uur tijd. Zijn naaste achtervolger Benoît le Roux dobberde op dat moment nog ergens in de branding. Want hoezeer surfski ook een watersport is: het begint en eindigt op het strand. Eerst rennen de mannen naar hun boten, die als reuzenscheermessen liggen te wachten om mee de golven in gesleurd te worden. Daar begint het spektakel: eerst 400 meter rechtuit van de kust af, dan (met de wind mee, anders is het niet te doen) zo hard mogelijk langs de kust: „Surfski is een kwestie van hard varen, de golven kunnen lezen en optimaal kunnen surfen op een golf met je kano en rekening houden met de stroming in het water.”

Een buikspiersport, dus ook. En een discipline waarin Van Bakel al jaren de top van Nederland is. Hij kan de Dutch Coast Race dit weekend in Castricum voor de derde achtereenvolgende keer winnen. Met een nog fraaiere finishknopsprong dan een jaar geleden.

    • Arjen Fortuin