Medewerkers Artsen zonder Grenzen gedood bij luchtaanval Kunduz

Bij een luchtaanval in de Afghaanse stad Kunduz is een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen gebombardeerd.
Bij een luchtaanval in de Afghaanse stad Kunduz is een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen gebombardeerd. Foto EPA / Jawed Kargar

Bij een luchtaanval in de Afghaanse stad Kunduz is een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen gebombardeerd. Bij de aanval zijn zeker 19 medewerkers omgekomen en wordt nog een onbekend aantal mensen vermist, meldt de hulporganisatie in een verklaring. In de kliniek in het Afghaanse Kunduz werken geen Nederlanders.

Update 16.43 uur: Het hoofd van de door de Verenigde Staten geleide coalitie in Afghanistan, John Campbell, heeft zijn innige deelneming betuigd na de aanval op het ziekenhuis van AzG. Dat heeft het kantoor van de Afghaanse president Ashraf Ghani laten weten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat onderzoeken wat er precies is gebeurd.

VN-mensenrechtenchef Zeid Ra’ad al-Hussein reageerde fel op de aanval op het ziekenhuis, die hij “uiterst tragisch, onvergeeflijk en mogelijk zelfs crimineel” noemde. Ook Zeid riep op tot een diepgravend onderzoek, waarvan de resultaten wat hem betreft openbaar moeten worden gemaakt. Volgens de mensenrechtenchef is het mogelijk dat de aanval kan worden aangemerkt als oorlogsmisdaad. Of dat zo is, moet blijken uit onderzoek.

AzG zegt dat “alle indicatoren” erop wijzen dat de door de VS geleide coalitie achter de aanval zit. Een woordvoerder van de NAVO laat aan Reuters weten dat de “kans aanwezig is” dat het ziekenhuis is geraakt door raketten van de Amerikaanse luchtmacht. De kliniek is een paar keer “hevig” gebombardeerd en volgens de woordvoerder van de NAVO voerden de Amerikanen vlak in de buurt van het ziekenhuis luchtaanvallen uit:

“De kans is dus aanwezig dat daarbij de kliniek is geraakt, er is een onderzoek ingesteld.”

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken hielden tien tot vijftien extremisten zich in het ziekenhuis schuil:

“Alle terroristen zijn gedood, maar we verloren ook artsen.”

Er waren tijdens het bombardement ruim honderd patiënten en hun verzorgers in het ziekenhuis. Ook waren er tachtig medewerkers van Artsen zonder Grenzen aanwezig. Volgens de organisatie probeerden de medewerkers, terwijl zij onder vuur lagen, te bellen naar legerfunctionarissen van de NAVO en de Verenigdse Staten. De bombardementen hielden ruim een uur lang aan.

Twitter avatar MSF_USA Doctors w/o Borders #MSF #Kunduz trauma center aflame after aerial attack this morn. Staff tending to patients, each other, in aftermath http://t.co/o6toDwivym

De hulporganisatie laat weten “diep geschokt te zijn door de aanval, het doden van onze medewerkers en patiënten en de schade die het toebrengt aan de gezondheidszorg in Kunduz.” In de hele noordoostelijke regio van Afghanistan is de kliniek van Artsen zonder Grenzen de enige waar levensreddende zorg voor ernstige gewonden beschikbaar is.

Hevige gevechten

Kunduz was de afgelopen week het toneel van zware gevechten tussen de Talibaan en het regeringsleger in Kunduz. Maandagavond leek het erop dat de hoofdstad van de gelijknamige provincie in handen was gevallen van de Talibaan, na een offensief dat in de nacht van zondag op maandag was begonnen. De Talibaan vielen vanuit verschillende richtingen aan. Overheidsgebouwen werden ingenomen en op het centrale plein werd de Talibaanvlag gehesen. Het leger begon een tegenaanval en werd daarbij vanuit de lucht geholpen door de Amerikanen.

Het was voor het eerst dat de groepering een provinciehoofdstad veroverde sinds de Amerikaanse invasie in 2001.