Rusland richt zich nu op IS

Foto ABD DOUMANY / AFP

Rusland heeft zijn bombardementsvluchten boven Syrië de afgelopen 24 uur opgevoerd. Doelwit zijn nu vermoedelijk ook stellingen van Islamitische Staat (IS).

De directe Russische betrokkenheid bij de oorlog sinds woensdag heeft tot grote spanningen geleid met de landen van de door de VS aangevoerde coalitie tegen IS.

Gisteravond zou de Amerikaanse president Barack Obama in Washington een verklaring afleggen over de nieuwe situatie in Syrië en het Amerikaanse strategische antwoord op de Russische interventie. Voorzitter Alexei Pushkov van de buitenlandcommissie van de Doema zei dat de Russische bombardementen „drie tot vier maanden” zullen duren. Hij zei dat de VS slechts „pretenderen” IS te bestrijden en dat de Russische campagne veel effectiever zal zijn.

Amerika en de coalitiegenoten verwijten Rusland gematigde rebellen te bestoken die tegen het regime van president Assad strijden en die door de internationale coalitie worden beschouwd als bondgenoten op de grond. Gisteren liet Moskou weten dat sinds donderdag 24 bombardementsvluchten zijn uitgevoerd, alle gericht op stellingen van IS. In een eveneens vrijdag uitgegeven verklaring drongen de VS, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië, Frankrijk, Turkije en de andere coalitiegenoten er nog bij Rusland op aan te stoppen met bombardementen op de Syrische oppositie in Hama, Homs en Idlib, „die hebben geleid tot burgerdoden en die niet waren gericht op IS”.

In Parijs voerde de Russische president Poetin gisteren gesprekken met de Franse president Hollande en de Duitse bonskanselier Merkel. De bijeenkomst ging over Oekraïne, maar in bilaterale gesprekken domineerde de strijd in Syrië. Een Franse diplomaat zei dat Poetin en Hollande „pogingen deden om meningsverschillen te overbruggen”, met name over het karakter van de Russische luchtaanvallen.

Ook uit Syrië zelf kwamen gisteren signalen dat Rusland zijn aanvallen richt op IS. In de noordelijke stad Raqqa, hoofdstad van het IS-kalifaat, bleven moskeeën dicht. Volgens Raqqa is Being Slaughtered Silently (‘Raqqa wordt in stilte afgeslacht’), een groep van jongeren die misdaden van IS documenteert, gebeurde dat uit vrees voor Russische luchtaanvallen. Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde dat donderdagavond twaalf IS-strijders waren gedood bij luchtaanvallen bij Raqqa. Niet duidelijk is of Russische of andere gevechtsvliegtuigen betrokken waren.

Op de vergadering van de VN in New York benadrukte de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moallem, dat de Russische interventie er is gekomen op Syrisch verzoek, en dat de luchtaanvallen van Rusland „effectief” zijn omdat er – anders dan bij de aanvallen van de internationale coalitie – sprake is van coördinatie met het Syrische leger. „Luchtaanvallen zijn zinloos tenzij ze worden afgestemd met het Syrische leger, de enige macht in Syrië die (op de grond) terrorisme bestrijdt”, zei hij.

    • Wim Brummelman