Het wordt er steeds onrustiger

Foto Abed Omar Qusini / REUTERS

Een Joodse kolonist houdt zijn wapen vast terwijl anderen demonstreren. Vlakbij deze plek op de Westelijke Jordaanoever werd donderdag een Joods kolonistenechtpaar doodgeschoten dat onderweg was naar huis. De aanslag werd verwelkomd door Hamas en door de al-Aqsa-brigades, de gewapende tak van Fatah. De Israëlische premier Netanyahu weet de aanslag aan „Palestijnse opruiing”. Hij kondigde aan dat Israël zijn ordetroepen op de Westelijke Jordaanoever zal versterken. Diverse ministers verklaarden dat het een gepast antwoord zou zijn als Israël zou overgaan tot het uitbreiden van nederzettingen, die door de internationale gemeenschap als illegaal worden beschouwd. In de afgelopen maanden is het steeds onrustiger geworden op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem. Zo vond vorige maand een Israëlische man de dood doordat zijn auto met stenen was bekogeld door een Palestijn.