‘Gluckauf’ is grote Kalveren-winnaar

Georgina Verbaan werd gisteravond tot Nederlands beste actrice uitgeroepen op het Gouden Kalverengala in Utrecht, en Martijn ‘André Hazes’ Fischer tot beste acteur.

Remko de Waal/ANP

Het Limburgse streekdrama Gluckauf – over een criminele vader en zoon – is met vier Gouden Kalveren vrijdagavond de grote winnaar geworden van het jaarlijks filmprijzengala in Utrecht: beste film, regie, scenario en camerawerk.

Drie van de vier acteerprijzen gingen evenwel naar de André Hazes-biopic Bloed, Zweet en Tranen: Martijn Fischer als de volkszanger, Hadewych Minis als zijn veelgeplaagde echtgenote Rachel en Raymond Thiry als zijn hardhandige vader.

Georgina Verbaan won haar tweede Gouden Kalf als beste actrice, in Mike van Diems langverwachte comeback na Oscarwinnaar Karakter uit 1997: De Surprise. Diezelfde film kreeg ook een Kalf voor productiedesign. Verbaan won twee jaar geleden al een Kalf voor beste vrouwelijke bijrol in De Marathon.

Prins van de jonge debutant Sam de Jong kreeg Kalveren voor beste muziek en montage. Een andere nieuwkomer, Morgan Knibbe, won het Kalf voor beste lange documentaire met zijn wervelende, grensverleggende Those Who Feel the Fire Burning over asielzoekers aan de rafelranden van Europa (die tevens een Kalf kreeg voor beste sound design). Hij benutte zijn korte tijd voor een dankrede door een handstand te maken, nadat hij zijn Kalf in ontvangst had genomen.

Publieksfilms

Van tevoren was er enige rumoer omdat de producenten van Michiel de Ruyter en De Ontsnapping hun films terugtrokken: zij voelden zich met respectievelijk twee en één nominaties voor Gouden Kalveren onderbedeeld. Hun beschuldiging dat het Gouden Kalverengala een ‘elitair grachtengordelfeestje’ is en een ‘opgeheven middelvinger’ naar het grote publiek, wordt door deze uitslag niet weersproken. Grote kaskrakers vielen buiten de prijzen, onder de winnaars bevonden zich geen Gooische Vrouwwen, Michiel de Ruyter of romantische komedies, al kan je de zelfmoordromance van De Surprise daar met enige moeite nog onder scharen.

De winnaars Gluckauf en Prins trokken minder dan 18.000 en 11.000 kijkers respectievelijk. De Surprise stelde teleur met nog geen 98.000 bezoekers, en al kun je Bloed, Zweet en Tranen met 312.000 bezoekers een publieksfilm noemen, ook die opkomst gold als een lichte tegenvaller.

Maar ‘niets is te klein’ zong gala-presentatrice Claudia de Breij in het refrein van een lied over de moeilijkheden van film maken in Nederland.

De gala-avond was gemodelleerd naar de Oscar-uitreiking, omdat dit jaar voor de eerste maal niet juryleden, maar vakgenoten stemden voor de Gouden Kalveren: de leden van de nieuw opgerichte Dutch Academy For Film (DAFF) plus oud-winnaars – het Oscar Academy-model. Van de 465 stemgerechtigden gaven er vooraf 324 aan te stemmen en voegden er 170 ook de daad bij het woord, zo liet het Nederlands Film Festival weten. Komende edities verwacht het veel meer stemmers: het Academy-systeem staat nu nog in de steigers.

Sinterklaas

Bij het Gouden Kalf van het publiek, waarop iedereen tot gisteravond online kon stemmen, won De Club van Sinterklaas & het pratende paard. Dit derde deel uit de filmreeks waar het paard nog wit en de Pieten nog zwart zijn, kreeg de hoofdprijs van 30.000 euro, gevolgd door Michiel de Ruyter en de Hazes-film. Ruim 26.000 mensen brachten hun stem uit. De ‘arthouseprijs’ van het nieuwe Forum van de Regisseurs ging naar Those who feel the fire burning van Morgan Knibbe, de KNF-prijs van de filmkritiek naar Tussen 10 en 12 van debutant Peter Hoogendoorn.

Bij de Kalveren voor televisieproducties stemde nog wel een jury. Die beloonde dit jaar vooral de One Night Stands: de speelfilms van jonge talenten die elk jaar door de omroepen worden gefinancierd. Dit jaar vierden zij hun tienjarig bestaan.

Het Gouden Kalf voor beste tv-drama én acteur (Jonas Smulders) ging naar One Night Stand Geen Koningen in ons bloed, beste tv-actrice werd Ariane Schluter in One Night Stand Een goed leven.

    • Coen van Zwol