Gluckauf grote winnaar met vier Gouden Kalveren

Vooraf was er kritiek op de Gouden Kalveren. De toekenning daarvan zou een ‘elitair grachtengordelfeestje’ zijn. Ook gisteren vielen kaskrakers buiten de prijzen.

Het Limburgse streekdrama Gluckauf over een criminele vader en zoon is met vier Gouden Kalveren gisteravond de grote winnaar geworden van het jaarlijks filmprijzengala in Utrecht: beste film, regie, scenario en camerawerk.

Drie van de vier acteerprijzen gingen evenwel naar de André Hazes-biopic Bloed, Zweet en Tranen: Martijn Fischer als de volkszanger, Hadewych Minis als zijn veelgeplaagde echtgenote Rachel en Raymond Thiry als zijn hardhandige vader.

Georgina Verbaan won haar tweede Gouden Kalf als beste actrice in Mike van Diems langverwachte comeback na Oscarwinnaar Karakter uit 1997: De Surprise. Diezelfde film kreeg ook een Kalf voor productiedesign. Verbaan kreeg twee jaar geleden al een Kalf voor beste vrouwelijke bijrol in De Marathon.

Prins, van de jonge debutant Sam de Jong, deed mee met de Kalveren voor beste muziek en montage. Een andere nieuwkomer, Morgan Knibbe, won het Kalf voor beste lange documentaire met zijn wervelende, grensverleggende Those Who Feel The Fire Burning over asielzoekers aan de rafelranden van Europa, die tevens een Kalf kreeg voor beste sound design.

Publieksfilms

Van tevoren was er enig rumoer omdat de producenten van Michiel de Ruyter en De Ontsnapping hun films terugtrokken: zij voelden zich met respectievelijk twee en één nominaties voor Gouden Kalveren onderbedeeld. Hun beschuldiging dat het Gouden Kalvergala een ‘elitair grachtengordelfeestje’ is en een ‘opgeheven middelvinger’ naar het grote publiek, wordt door deze uitslag niet weersproken. Grote kaskrakers vielen buiten de prijzen, onder de winnaars bevonden zich geen Gooische Vrouwen, Michiel de Ruyter of romantische komedies, al kun je de zelfmoordromance van De Surprise daar met enige moeite nog onder scharen.

De winnaars Gluckauf en Prins trokken respectievelijk minder dan 18.000 en 11.000 kijkers, De Surprise stelde teleur met nog geen 98.000 bezoekers, en al kun je Bloed, Zweet en Tranen met 312.000 bezoekers een publieksfilm noemen, ook die opkomst gold als een lichte tegenvaller.

Voor de eerste maal stemden dit jaar geen juryleden, maar vakgenoten voor de Gouden Kalveren: de leden van de nieuw opgerichte Dutch Academy For Film (DAFF) plus oud-winnaars. Van de 465 stemgerechtigden zeiden er 324 vooraf te stemmen en voegden er 170 ook de daad bij het woord, zo liet het Nederlandse Film Festival weten. Komende edities verwacht het veel meer stemmers: het Academysysteem staat nu nog in de steigers.

Sinterklaas

Bij de Gouden Kalf van het Publiek, waarop iedereen tot gisteravond online kon stemmen, won De Club van Sinterklaas & het pratende paard, het derde deel uit de filmreeks waarin het paard nog wit en de Pieten nog zwart zijn, de hoofdprijs van 30.000 euro, gevolgd door Michiel de Ruyter en André Hazes. Ruim 26.000 mensen brachten hun stem uit. De ‘arthouseprijs’ van het nieuwe Forum van de Regisseurs ging naar Prins, de KNF-prijs van de filmkritiek naar Tussen 10 en 12 van debutant Peter Hoogendoorn.

Bij de Kalveren voor televisieproducties stemde nog wel een jury. Die beloonde dit jaar vooral de One Night Stands: de speelfilms van jonge talenten die de omroepen elk jaar financieren vierden hun tienjarige bestaan. Het Gouden Kalf voor beste tv-drama én acteur (Jonas Smulders) ging naar One Night Stand Geen Koningen in ons bloed, beste tv-actrice werd Ariane Schluter in One Night Stand Een goed leven.

    • Coen van Zwol