Gevangenen Guantánamo mogelijk naar Colorado

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bekijkt of het mogelijk is gevangenen van Guantánamo Bay op Cuba over te plaatsen naar gevangenissen in de staat Colorado.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie bekijkt of het mogelijk is gevangenen van Guantánamo Bay op Cuba over te plaatsen naar gevangenissen in de staat Colorado. Brennan Linsley / AP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bekijkt of het mogelijk is gevangenen van Guantánamo Bay op Cuba over te plaatsen naar gevangenissen in de staat Colorado. De krant The New York Times meldt dat onder meer wordt bekeken of de gevangenen naar een zwaarbewaakte gevangenis bij de stad Denver kunnen.

Het plan stuitte direct op veel verzet en politici in de regio hebben laten weten niets te zien in de opvang van Guantánamo-gevangenen. Een lokaal politicus zei dat de opvang ook helemaal niet kan, omdat het bij wet verboden is om verdachten vast te zetten op Amerikaans grondgebied:

“Het volk van Colorado wil niet de gevaarlijkste terroristen ter wereld in de achtertuin.”

Obama wil de omstreden gevangenis op Cuba sluiten, maar stuit op verzet van het Congres. De Republikeinen willen niet dat vrijgelaten gevangenen voet zetten op Amerikaans grondgebied. Het gaat om gevangenen tegen wie geen bewijs is dat ze terreurdaden hebben gepleegd. In de gevangenis in Denver zitten al veroordeelde leden van terreurbeweging al-Qaeda hun gevangenisstraffen uit.

Nederland tegen opvang Guantánamo-gevangenen

De Verenigde Staten hebben Nederland meermaals gevraagd onderdak te bieden aan twee gevangenen uit de op Cuba gelegen Amerikaanse gevangenis die voor vrijlating in aanmerking komen, maar Nederland heeft dat geweigerd.

Deze zomer liet een ruime meerderheid in de Tweede Kamer weten tegen opvang van de twee gevangenen uit Guantánamo te zijn. NRC-redacteur Mark Kranenburg schreef daarover:

“Kamerleden vinden dat Nederland wordt opgezadeld met een Amerikaans probleem. Maar veel meer nog speelt bij een grote Kamermeerderheid de angst voor het beeld dat Nederland de deuren wijd openzet voor terroristen. Dat de gedetineerden die de Amerikanen ‘in de aanbieding’ hebben van niet beschuldigd kunnen worden, doet niet ter zake.”

Lees ook het artikel van NRC-redacteur Mark Kranenburg over de kwestie: ‘Minister Koenders koopt tijd in Guantánamo-dossier’
    • Maarten Back