Geluk langs de Rhône

Aan de oevers van de Rhône is het goed drinken, ontdekt Harold Hamersma.

Domaine Font Sarade 2014, Viognier ‘Le Blanc’ ,8,50 euro, rhonevaluewines.eu

Voor mij is rood uit de Rhône een soort loterij zonder nieten. En ik proef er veel. Naar mijn weten is er geen supermarktformule die deze wijn niet in het standaardassortiment heeft. En wat mij opvalt, is dat zelfs deze veelal massaal geproduceerde wijnen vaak prima zijn.

Wijnspeciaalzaken lijken evenmin zonder te kunnen. De streek grossiert evenzeer in kleine, ambachtelijk werkende wijnmakers. En op de wijnkaarten van restaurants ontbreekt rode Rhône zelden. „Een groot aantal goede wijnen, slimme producenten, alle wijnen goed te drinken”, noteerde Hugh Johnson al eens in zijn jaarlijkse Wijngids. En wat dan eveneens naar meer smaakt – en niet alleen in Nederland – is dat de prijzen vaak bescheiden dan wel ronduit laag zijn.

Zo moet u beslist eens van Plus supermarkt Mas du Petit ‘Azegat 2014’ proberen. Afkomstig uit Bouches du Rhône, deze streekbenaming voor het vlakke land bij de rivier staat zo’n beetje het laagst in de Rhône-pikorde. Maar die kleine Mas du Petit houdt zich bepaald niet op de vlakte. Ieder jaar weer verbaas ik mij er over wat deze Rhône te bieden heeft. Een onbekommerde, openhartige, hartige, warmbloedige, gulle, op vlezig rood fruit en milde specerij trakterende rouge. Nota bene nog biologisch ook. En dat voor slechts 5,99 euro. Ook wat wit betreft begint de streek zich te roeren. Het gaat dan om lekkere blancs met flink wat vlees op het bot. Eigenzinniger dan die eeuwige chardonnay. En niet dat oppervlakkige van dorstlesser sauvignon blanc. De Rhône koestert zijn eigen druiven marsanne, roussanne, viognier, clairette en grenache blanc. De kwaliteit heeft de opgaande lijn te pakken, terwijl de prijs deze bij lange na nog niet kan bijbenen.

Neem van specialist Rhône Value Wines, een internet-specialist die zich helemaal in de streek verloren heeft, Domaine Font Sarade 2014, Viognier ‘Le Blanc’ uit Vaucluse. Ook een biologisch gemaakte wijn, zij het dat deze wijn nog niet officieel gecertificeerd is. Dat wordt dus officieus genieten van perzik met een bescheiden ego. Een aanzet van abrikoos. In volledige harmonie – met wat gefluister van zuidkruiden – richting rond, gul, zonnig en behaaglijk. Daar wordt een mens gelukkig van. Font Sarade pour gens heureux. Helemaal als je de prijs ziet: 8,50 euro.

    • Harold Hamersma