Eredivisie: NEC rolt ADO Den Haag op: 4-1, PEC wint van Willem II

NEC heeft vandaag in het eigen Goffert-stadion met 4-1 van ADO Den Haag gewonnen. Roda JC – Cambuur eindigde in een gelijkspel: 1-1. PEC Zwolle wist in Tilburg van Willem II te winnen en ook Excelsior boekte winst, met 1-0 tegen FC Utrecht.

Teleurgestelde ADO Den Haag-spelers Foto ANP / Kay in 't Veen

NEC heeft vandaag in het eigen Goffert-stadion ADO Den Haag op een dikke nederlaag getrakteerd. De ploeg van trainer Ernest Faber won met 4-1 na een ruststand van 1-1. Roda JC - Cambuur eindigde in een gelijkspel: 1-1. PEC Zwolle wist in Tilburg van Willem II te winnen en ook Excelsior boekte winst, met 1-0 tegen FC Utrecht.

NEC - ADO Den Haag: 4-1

Aaron Meijers eiste vandaag een ondankbare hoofdrol voor zich op in de wedstrijd tussen NEC en ADO Den Haag in Nijmegen. De verdediger van de Haagse club schoot de bal al na achttien seconden in zijn eigen doel. Officieel het op één na snelste eigen doelpunt in de eredivisie. Alleen Arnold Kruiswijk scoorde op 10 september 2006 sneller; de speler van FC Groningen vond in het duel met Heracles al na negen seconden het eigen net.

De snelle goal leidde een offensief van NEC in, dat na rust tot wasdom kwam met drie treffers op rij. De Nijmegenaren trakteerden de bezoekers op een dikke nederlaag: 4-1. Het gepromoveerde NEC boekte zijn vierde zege van dit seizoen en klom met dertien punten naar de subtop. ADO leed zijn vierde verliesbeurt en zakte naar de onderste regionen.

Meijers kon er niet eens zoveel aan doen. De scherpe voorzet van NEC-linksbuiten Anthony Limbombe ging voorbij aan Gregor Breinburg en ketste tegen de voet van de onfortuinlijke verdediger. Het snelle doelpunt leidde een gevaarlijke beginfase in van de thuisclub, die bloed rook in het Goffert-stadion. Maar zelf doelpunten maken ging de formatie van trainer Ernest Faber moeilijk af dit seizoen. NEC scoorde tot vandaag pas vijf keer in zeven competitieduels. Christian Santos was dichtbij de 2-0, maar miste. Een tegentreffer in de 21e minuut luwde zelfs het offensief van NEC. Uit een corner van Edouard Duplan kopte Vito Wormgoor de gelijkmaker binnen: 1-1.

In de tweede helft nam NEC weer meer initiatief, met als beloning een doelpunt en de 2-1-voorsprong via een fraaie omhaal van clubtopschutter Santos. De Venezolaan kopte enkele minuten later nipt over, maar vanaf dat moment was er geen houden meer aan. NEC kreeg kans op kans en maakte al snel de 3-1 via Limbombe. Uitblinker Santos tekende tien minuten voor tijd voor zijn tweede treffer.

Roda JC - Cambuur Leeuwarden: 1-1

SC Cambuur heeft ook op bezoek bij Roda JC niet kunnen winnen: 1-1. In een redelijk gelijk opgaand duel in Kerkrade kwamen de bezoekers na een half uur op voorsprong via Bartholomew Ogbeche, maar maakte Tom van Hyfte twintig minuten voor tijd gelijk. Ondanks een sterk slotoffensief van Cambuur eindigde het duel in een remise.

SC Cambuur blijft voorlaatste in de eredivisie met nu vier punten uit acht wedstrijden. Roda JC staat met twaalf punten in de middenmoot.

De bezoekers startten fel aan de verre uitwedstrijd met direct een goede kopkans die in de handen van doelman Benjamin van Leer belandde. Het duel zakte daarna wat in, met een thuisploeg die het meeste balbezit had maar geen grote kansen kon afdwingen.

Na een half uur was het plotseling 0-1. Een verre hoekschop werd terug het doelgebied in gekopt door Marvin Peersman, waarop Ogbeche de bal van dichtbij binnenwerkte. De Nigeriaan had kort daarna de voorsprong direct kunnen verdubbelen, maar hij schoot na de keeper te hebben gepasseerd in het zijnet.

Roda JC ging al snel op jacht naar de gelijkmaker en kreeg nog voor rust een goede kans via Richmond Boakye, die met een droog schot de paal raakte. Ook na rust was het overwicht voor de Limburgers, maar grote kansen bleven uit. Bij Cambuur moest Martijn van der Laan zich kort na rust geblesseerd laten vervangen door Djavan Anderson.

Net toen Cambuur mocht gaan hopen op de eerste zege van het seizoen maakte Tom van Hyfte twintig minuten voor tijd prachtig gelijk op aangeven van Ard van Peppen. De Belg volleerde met een halve omhaal in de verre hoek raak vanaf de rand van het strafschopgebied. Cambuur was in de slotfase het dichtst bij de zege. Grootste kans was voor Xander Houtkoop, die vijf minuten voor tijd van dichtbij op de paal schoot op aangeven van Furdjel Narsingh.

Willem II - PEC Zwolle: 0-1

PEC Zwolle blijft bovenin de eredivisie meedraaien. De ploeg van trainer Ron Jans won vandaag het uitduel met Willem II met 1-0 en staat daardoor derde. De zege was zeer gelukkig, want het enige doelpunt viel uit een van richting veranderde vrije trap vlak voor rust. Willem II wacht nog altijd op de tweede zege van het seizoen.

In de jacht op die tweede overwinning had trainer Jurgen Streppel van Willem II de lange Slowaak Adam Nemec in de spits gezet. Clubtopscorer Erik Falkenburg kwam daardoor weer op het middenveld terecht. Het bleek nog geen groot succes. Nemec, eind augustus overgekomen van New York City FC, was zeker door de lucht goed aanspeelbaar, maar de samenwerking met zijn nieuwe ploeggenoten bleek nog wat stroef.

De eerste helft had lang weinig om het lijf. Pas rond het half uur kwamen beide ploegen tot echt grote kansen. Eerst verzuimde PEC-spits Lars Veldwijk de bezoekers op voorsprong te zetten. Hij stuitte na een voorzet van Sheraldo Becker op doelman Kostas Lamprou. In de tegenstoot zette Lucas Andersen zijn ploeggenoot Nick van der Velden op fraaie wijze alleen vrij voor doelman Mickey van der Hart, maar ook hij kreeg de bal niet voorbij de keeper.

PEC kwam vlak voor rust alsnog met wat mazzel op voorsprong. Ouasim Bouy, die op het middenveld de voorkeur kreeg boven Wout Brama, schoot een vrije trap via het hoofd van de al vroeg ingevallen Willem II-verdediger Guus Joppen in de bovenhoek: 0-1.

Na rust viel PEC vaker terug op het dit seizoen succesvol gebleken spelconcept. De ploeg zakte veelvuldig terug om vervolgens via de rappe vleugelspitsen spits Veldwijk te bereiken. De aanvaller kwam kort na rust uit zo’n situatie in scoringspositie, maar schoot opnieuw op Lamprou. Aan de overkant knalde Robbie Haemhouts de bal maar net naast. In een slotoffensief kwam Willem II niet verder dan een terecht afgekeurd doelpunt van Nick van der Velden.

Excelsior - FC Utrecht: 1-0

Jeff Stans heeft Excelsior vandaag de tweede overwinning van het seizoen bezorgd. Een rake strafschop van de middenvelder besliste het duel met FC Utrecht: 1-0. Excelsior nestelde zich daardoor in de middenmoot van de eredivisie, kort achter de ploeg van trainer Erik ten Hag.

Een week nadat beide clubs in spectaculaire wedstrijden met 3-3 gelijkspeelden, Excelsior bij ADO Den Haag en FC Utrecht tegen SC Cambuur, hadden ze moeite om het spel naar zich toe te trekken op het krappe kunstgrasveld van Woudestein. In het eerste half uur maakten Excelsior en FC Utrecht vooral elkaar het voetballen onmogelijk. De wedstrijd kwam pas kort voor rust een beetje los. Yassin Ayoub testte de Belgische keeper Tom Muyters van Excelsior met een knal van 25 meter.

Vlak daarna bleef Muyters, de vervanger van Filip Kurto die met een lichte hersenschudding kampt, ook overeind toen Sean Klaiber na een vloeiende aanval ineens voor zijn neus verscheen. De rechtsback wachtte echter te lang en schoot de bal op de benen van de keeper. Aan de andere kant kreeg Brandley Kuwas twee mogelijkheden. Eerst schoot hij de bal via de vingertoppen van Robbin Ruiter naast, vervolgens timede hij volledig verkeerd bij een kansrijke kopbal.

In de tweede helft bleef de amusementswaarde laag, net als het aantal kansen. Topschutter Sébastian Haller van FC Utrecht, terug na een schorsing, werd amper in stelling gebracht. Aanvoerder Willem Janssen dwong Muyters tot een moeizame redding, Excelsior was gevaarlijk met een kopbal van spits Tom van Weert die rakelings langs het doel vloog. De beslissing viel in de 73e minuut, toen Stans in het strafschopgebied gretig over het been van Janssen dook. Scheidsrechter Allard Lindhout wees naar de stip en Stans zelf schoot vanaf elf meter koelbloedig raak: 1-0. In de slotfase miste Kristoffer Peterson een open kans op de gelijkmaker. (ANP)