Gauck: ‘Integratie vluchtelingen lastiger dan Duitse eenwording’

Bondskanselier Merkel (l) naast president Gauck en zijn partner tijdens de viering van de eenwording van Duitsland.
Bondskanselier Merkel (l) naast president Gauck en zijn partner tijdens de viering van de eenwording van Duitsland. Foto Ralph Orlowski/EPA

De Duitse president Joachim Gauck zei vandaag tijdens de viering van de eenwording van Duitsland dat de integratie van vluchtelingen een grotere opgave is dan de Duitse hereniging. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine citeert Gauck:

“Anders dan toen komen nu dingen samen, die voorheen niet bij elkaar hoorden.”

25 jaar geleden

Het is vandaag vijfentwintig jaar geleden dat Oost- en West-Duitsland onder één vlag verder gingen. Op 3 oktober 1990 vond de Duitse eenwording plaats tussen de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR), elf maanden na de val van de Berlijnse muur.

In Frankfurt am Main wordt de hereniging van Duitsland dit weekend gevierd. Vrijdag is dat feest begonnen. Ook bondskanselier Angela Merkel is naar de havenstad gekomen. Oud-leiders George Bush senior, Michail Gorbatsjov en Helmut Kohl waren ook uitgenodigd, maar die komen niet vanwege ziekte of ouderdom.

‘Duitse waarden niet onderhandelbaar’

Volgens de Duitse president moeten nu veel grotere verschillen tussen bevolkingsgroepen overbrugd worden dan toentertijd tussen Oost- en West-Duitsers, die volgens Gauck taal, cultuur en geschiedenis deelden. Daarom vroeg Gauck geduld en benadrukte hij dat alleen de in Duitsland geldende waarden en normen een goede basis voor integratie kunnen zijn:

“Onze waarden zijn niet onderhandelbaar.”

Gauck veroordeelde antisemitisme en discriminatie van vrouwen en homoseksuelen.

Verschillen tussen oost en west

Nog steeds zijn flinke verschillen merkbaar tussen voormalig Oost- en West-Duitsland. Vorig jaar publiceerde Zeit daar een uitgebreide productie over.

Maar Bondskanselier Angela Merkel, zelf in Oost-Duitsland opgegroeid, zei over de eenwording in een video voorafgaand aan vandaag dat de eenwording “goed heeft uitgepakt”:

In een bijgaand bericht op de website van de Duitse regering zegt Merkel:

“De Duitse eenheid was natuurlijk een zeer speciaal geval. De vluchtelingencrisis van vandaag kun je daar niet gemakkelijk mee vergelijken.”

Sinds de eenheid is volgens persdienst AP tussen de 1,5 en 2 triljoen euro in het oosten geïnvesteerd om deze regio op te lappen nadat de achterstallige industrie was ingestort.

De constante migratie van mensen van oost naar west sinds 1990 lijkt eindelijk te zijn gestopt. In 2013 verhuisde voor het eerst meer mensen naar het oosten dan naar het westen, volgens AP.

    • Menno Sedee