Drilboren en dynamiet

Hoi hoi, allemaal, ik verklaar de vergadering voor geopend. Aan de orde is het debat met de Bungelende Bewindspersonen minister Van Mansveld van Waterstaat en Verkeer en staatssecretaris Van der Steur van Justitie en Veiligheid. Wij hebben deze twee debatten gecombineerd omdat ik vanmiddag naar de kapper moet, en sjongejonge, wat duurt dat toch altijd lang. Hoewel mevrouw Mansveld altijd lekker snel klaar is, vermoed ik zo. Wat ik overigens niet kritisch bedoel hoor, dat de minister niet denkt dat ik het lelijk of onvrouwelijk of lesbisch of zoiets vind. Maar goed, het woord is aan meneer Helder van de VVD.

- Het is mevrouw Helder van de PVV.

- Ook goed. Doe je ding!

- Ja voorzitter, ik begrijp het toch nog steeds niet helemaal. Die foto van Volkert van der G., wist de staatssecretaris daar nu wel of niet van?

- Voorzitter, de NS – of ProRail, dat zijn we nog aan het uitzoeken – hebben dus inderdaad een foto van Volkert van der G. gemaakt, namelijk voor zijn jaarabonnement, maar dat is allemaal níet van te voren met mij besproken.

- En de financiële chaos bij ProRail, wat gaat zij daaraan doen?

- Voorzitter, om u een voorbeeld te geven: de prijs van de kroketten in de NS-kantines is enorm uit de hand gelopen, maar de kroketten vallen onder verantwoordelijkheid van de NS en het frituur onder ProRail, dus wij hebben daar maar een beperkte sturing op.

- Het woord is aan mevrouw Fashir van GroenLinks.

- Het is meneer Fashir van de SP.

- Whatever. Houdt u ’t kort, meneer Passchier?

- Ja voorzitter, wij zouden toch wel graag de stukken zien die hierover gaan.

- Voorzitter, ik heb die stukken niet, want ze zijn vertrouwelijk en bovendien zoek.

- Liggen ze niet ergens in een la?

- Voorzitter, ik kan daar klip en klaar over zijn: ik heb geen la.

- Een staatssecretaris zonder lá?

- Ja, sinds het nieuwe werken is ons ministerie geheel laloos.

- Er zijn nog wel kasten?

- Kasten hebben we nog.

- Zitten daar nog lijken in?

- Daar ga ik niet van uit.

- Bent u bereid daar een onderzoek naar in te stellen?

- En dan moet ik tot die tijd bungelen?

- Wij kunnen ook uw kop laten rollen, wat u wilt.

- Juist, ik zie dat de minister niet goed wordt, ik stel voor dat wij haar even excuseren en het debat vervolgen met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Dank u voorzitter, dan kom ik op de vragen over de betonrot. Als u mij vraagt: wist u hier van, dan is het antwoord nee. De informatievoorziening in mijn richting was uitermate summier en van zeer beperkte focus. Ik heb geen idee wat dat betekent, maar zo staat het hier, dus ik lees het maar op. Inmiddels is mij echter duidelijk geworden dat er op mijn departement inderdaad sprake is van een ernstige vorm van ambtelijke betonrot. Wij gaan dit probleem nu spoorslags aanpakken.

- Kan de minister aangeven hoe hij dit gaat doen?

- Met drilboren en waar nodig dynamiet. Ik zou de Kamer dus met klem willen verzoeken om mij te ontbungelen.

- Ik onderbreek de vergadering want ik krijg zojuist een sms’je dat er in de hal een Zalando-koerier op mij staat te wachten. Wij schorsen voor vijf minuutjes, en dat worden er dan dus tien (hamert af). Sjongejonge wat een gezever! O, de microfoon (klik).

    • Jan Kuitenbrouwer