Dodental na aardverschuiving in Guatemala loopt op - ‘honderden vermist’

Het dodental na de aardverschuiving in Guatemala is opgelopen tot zeker vijfentwintig. Honderden personen zijn volgens lokale autoriteiten nog vermist. Guatemala wordt vaker door aardverschuivingen getroffen.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden.
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden. Foto Josue Decavele/Reuters

Het dodental na de aardverschuiving in Guatemala is opgelopen tot vijfentwintig. Honderden personen zijn nog vermist, volgens lokale autoriteiten tegen persdienst Reuters. Reddingswerkers zoeken naar overlevenden.

‘Zeshonderd vermist’

Donderdagavond laat stroomde een modderstroom met rotsblokken en boomstammen over een laaggelegen wijk in de gemeente Santa Catarina Pinula, aan de rand van de hoofdstad Guatemala-Stad.

Het hoofd van rampendienst in Guatemala CONRED, zei volgens Reuters in een persconferentie dat nog rond de zeshonderd mensen vermist zouden kunnen zijn. Volgens hem zijn 125 huizen overspoeld door de modderstroom.

De aardverschuiving is de zwaarste in jaren in het Midden-Amerikaanse land, dat vaker wordt getroffen door hevige regenval en schuivende landmassa’s. In oktober 2005 vielen honderden doden bij een vergelijkbare natuurramp.

Politieke onrust

Guatemala beleeft momenteel een periode van politieke onrust. Eerder deze maand trad president Otto Pérez Molina af nadat een Guatemalteekse rechter een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde wegens een groot corruptieschandaal.

Het schandaal, ook wel ‘La Linea’ (De Lijn) genoemd, heeft tot veel straatprotesten geleid. In mei werd in het kader van La Linea ook al vicepresident Roxana Baldetti afgezet.

De val van Molina werd ingezet vlak voor de presidentsverkiezingen, waarvan op 7 september de eerste ronde plaatsvond. Het is waarschijnlijk dat op 25 oktober nog een tweede stemronde gehouden wordt.

Santa Catarina Pinula, de gemeente waar de aardverschuiving plaatsvond: