Dader dodelijke schietpartij Oregon was schoolgenoot van slachtoffers

Mensen in Oregon betuigen hun steun voor de slachtoffers van de schietpartij in de stad.
Mensen in Oregon betuigen hun steun voor de slachtoffers van de schietpartij in de stad. Josh Edelson / AFP

De politie in Oregon heeft bevestigd dat Chris Harper Mercer (26), de dader van de dodelijke schietpartij in Oregon, een schoolgenoot was van de slachtoffers. Hij volgde een cursus schrijfvaardigheid in het klaslokaal waar hij het bloedbad aanrichtte.

De politie heeft ook de identiteit van de negen slachtoffers bekendgemaakt. De leeftijden variëren van 18 tot 67 jaar.

Chris Harper Mercer werd in 2012 afgewezen op een privéschool voor schietvaardigheid en zelfverdediging in Californië. Volgens de directeur van de privéschool zou Harper Mercer de veiligheidscursus voor beginners geweigerd hebben, “omdat hij al veel ervaring had met vuurwapens”.

Tijdens het aanrichten van het bloedblad droeg Harper Mercer zes wapens, een kogelwerend vest en vijf extra magazijnen met kogels bij zich. In het appartement waar hij woonde samen met zijn moeder, werden nog zeven wapens gevonden. Alle geweren waren legaal aangeschaft.

45 schietpartijen op scholen

De schietpartij in Roseburg wijkt af door het grote aantal slachtoffers. Toch komen incidenten met vuurwapens vaak voor op Amerikaanse scholen. Dit jaar zijn er al 45 schietpartijen op scholen geweest.

Sinds december 2012, toen er twintig kinderen en zes volwassenen op een basisschool in Newtown werden doodgeschoten, zijn er 142 massale schietpartijen in de VS geweest. Dat zijn volgens de definitie van de organisatie Everytown schietpartijen waarbij minstens vier doden vallen.

    • Maarten Back