Bondscoach die zich verre houdt van een lulverhaal

Arjan van der Laan sinds gisteren officieel bondscoach.

Arjan van der Laan Foto KNVB

Stel dat De Wereld Draait Door hem uitnodigt in de uitzending. Wat Arjan van der Laan dan doet? Het vrouwenvoetbal verkopen. „Als de KNVB denkt dat dat goed is, dan doe ik dat. Het verkopen van vrouwenvoetbal hoort bij mijn job.”

Van der Laan trad gisteren officieel in dienst als bondscoach van het nationale vrouwenvoetbalteam. De oud-prof (45) van onder meer Sparta en FC Twente is de opvolger van Roger Reijners, die na het WK in Canada besloot zijn contract niet te verlengen. Hij en de KNVB gingen vervolgens voortijdig uit elkaar, zodat zijn opvolger zo lang mogelijk de tijd heeft om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2016 en het EK 2017 in eigen land.

De Nederlandse vrouwen zijn automatisch geplaatst voor het EK, maar moeten zich nog kwalificeren voor de Spelen. Dat vormt direct de grootste uitdaging voor Van der Laan. Zijn ploeg kan in maart een laatste ticket bemachtigen op een toernooi met Zwitserland, Zweden en Noorwegen, dat wordt gehouden in Nederland.

Van der Laan komt over van topklasser FC Lisse waar hij pas sinds deze zomer trainer was. Toch vond hij het aanbod van de KNVB te aantrekkelijk om te negeren. Temeer omdat hij nu weer fulltime aan de slag kan.

Van der Laan heeft ervaring met vrouwenvoetbal: hij trainde twee jaar het elftal van zijn vrouw. „Niet op een bijzonder niveau hoor, ik geloof de regionale derde klasse, maar ik weet sindsdien wel dat vrouwen openstaan voor alles wat je te melden hebt.”

De voormalige middenvelder vormt het slotstuk van een zoektocht naar een bondscoach met een meer open uitstraling dan Roger Reijners. Geen vriendelijker man dan de Limburgse trainer, maar hij was met zijn tactische betogen geen promotor van een sport die in Nederland nog altijd klein is.

Na zijn afscheid klonk de roep om een trainer van naam. Iemand die zijn schaapjes al op het droge heeft of met een reputatie die bij voorbaat al niet meer stuk kan. Bondsbestuurders waren niet doof voor die signalen, maar merkten al snel dat het aanstellen van iemand van het kaliber Ruud Gullit een illusie was. Soms was er interesse, maar hooguit voor tien uur per week. Veel te weinig, vinden ze bij de KNVB. . Die houding past niet bij de serieuze stappen die de bond wil maken.

Verhaal vertellen

Daarbij kwam de KNVB erachter dat ze schaars zijn, trainers die én uitblinken op het veld én voor de camera. De bond vindt ook dat voetbalinhoudelijke kwaliteiten het zwaarst moeten wegen. Doel is immers dat speelsters ook daadwerkelijk beter worden. „Het moet geen lulverhaal zijn”, aldus Minke Booij, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB.

De voormalige hockeyster stelde wel de voorwaarde dat de nieuwe bondscoach het leuk vindt om zijn verhaal te vertellen. Op die vraag had Arjan van der Laan volmondig ja geantwoord. Hij was naar eigen zeggen verrast door de interesse, maar was al snel overtuigd dat hij graag wilde samenwerken met de „ambitieuze, kwalitatief sterke selectie.”

    • Fabian van der Poll