Levensgevaarlijke xtc-pil ontdekt

De afgelopen weken zijn meerdere malen xtc-pillen aangetroffen met een levensgevaarlijke hoge dosis MDMA. De tabletten zijn te herkennen aan het ADE-logo. Dat meldt het Trimbos-instituut, dat een landelijke waarschuwingsactie is begonnen.

De letters ADE refereren aan het Amsterdam Dance Event, dat later deze maand plaatsheeft. Xtc is een van de meest gebruikte drugs op dance-evenementen. Het Trimbos-instituut heeft de pillen door het hele land heen gesignaleerd. De drugs zijn doorgaans lichtgeel van kleur en vierkant van vorm, maar het instituut waarschuwt dat er verschillende varianten circuleren.

De pillen kwamen in beeld bij het Trimbos-instituut door een nationaal controlesysteem dat de organisatie gebruikt in samenwerking met het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS).

Gebruikers konden op verschillende plekken pillen inleveren om ze te laten testen op gevaarlijk hoge concentraties MDMA. Binnen twee weken kregen ze terugkoppeling. Via dit systeem is Trimbos „de levensgevaarlijke pil op het spoor gekomen”, zegt een woordvoerder. Voor zover bekend bij het Trimbos-instituut zijn er nog geen mensen ziek geworden van de pil. „Met deze waarschuwingsactie proberen wij incidenten voor te zijn”, benadrukt de woordvoerder.

Dergelijke pillen verhogen de kans op een overdosis. Hierbij kan de gebruiker last krijgen van oververhitting, acute psychoses, leverfalen en hartritmestoornissen – die mogelijk de dood tot gevolg kunnen hebben. Trimbos heeft waarschuwingsposters laten ontwerpen die landelijk zullen worden verspreid. Ook zijn drugsgebruikers gewaarschuwd via fora.

    • NRC