Poetin verzwijgt niet-aanvalsverdrag

Illustraties Cyprian Koscielniak

Historische kennis is noodzakelijk om de halve waarheden van Poetin bij te sturen.

Al eerder sprak hij van Rusland als grote bevrijder van Europa in de Tweede Wereldoorlog waarbij en passant de huidige bevolking van Oekraïne (destijds door Hitler ingelijfd) ook nu nog, na meer dan zestig jaar, als fascistisch en nazistisch wordt neergezet.

Dit keer sprak Poetin in de Algemene Vergadering van de VN op 28 september weer over diezelfde oorlog waarin de VS en Rusland (destijds USSR) samen het nazisme en fascisme bevochten.

Zo wil hij nu ook met de VS tegen IS optrekken, zij het in samenwerking met de Syrische president Assad, die beschuldigd wordt van wreed optreden tegen de eigen bevolking.

Bij die vergelijking tussen toen en nu waar Poetin blijkbaar graag mee schermt, dringt zich ook de parallel met het niet-aanvalsverdrag (Molotov/Ribbentrop-pact) op dat Stalin in 1939 met Hitler sloot om eerst de handen vrij te hebben bij het versterken van de eigen positie.

Zonder die overeenkomst zou Hitler waarschijnlijk Polen niet zijn binnengevallen – vanwege de Franse en Engelse garanties op dat punt – en was er misschien geen Tweede Wereldoorlog geweest.

Is het toevallig dat Poetin dat verdrag niet noemt? Heeft hij wellicht eigen plannen met Syrië? Bijvoorbeeld met de ook nu al half-Russische havensteden?

Warmwaterhavens staan en stonden altijd bovenaan het Russische verlanglijstje en we hebben gezien hoe het met de Krim is gegaan – groene mannetjes en een referendum.

    • Mirjam Hommes