Nederland Fotografeert: In oktober het Thema Sport

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

In september is het thema van de NRC Nikonfotowedstrijd ‘Sport’. NRC sportfotograaf Bastiaan Heus (1974) kreeg als zoon van sportfotograaf Hans Heus het vak met de genen mee. In 2012 won hij een zilveren camera in de categorie Sportseries.

„Sportfotografie is soms ook een vorm van topsport. Het gaat vaak heel snel allemaal. Om scherp te kunnen stellen, moet je anticiperen op wat er gaat gebeuren, alvast focussen op degene die de bal heeft of waarschijnlijk gaat krijgen. Even rustig met een collega praten kan eigenlijk niet.

„Als ik aan de kant van de weg sta, probeer ik vaak mijn camera met een snelle zijwaartse beweging met de sporters mee te trekken. Bij een langzame sluitertijd zijn de sporters dan scherp en de achtergrond bewogen. Die bewegingsonscherpte vind ik mooi; het laat de snelheid van de sporters zien.

„Op deze foto in de IJ-tunnel van de Dam tot Dam 2004 zie je hetzelfde effect. Om voldoende licht binnen te krijgen in de tunnel had ik mijn camera ook op een langzame sluitertijd gezet. Ik stond op de achterbak van een persbusje dat ongeveer dezelfde snelheid reed als de lopers. Daardoor zijn de gezichten en lichamen nog redelijk scherp. Omdat hun armen en benen een extra beweging maakten, geven die snelheidsvegen.

„Chepkemei, die hier de kopgroep aanvoert, won trouwens later de wedstrijd. Dat maakt zo’n foto meteen meer waard. Soms moet je net als bij sport ook een beetje geluk hebben.”

    • Joke Beeckmans