Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week in een voormalige garage in Rotterdam.

Huis Het huis van grafisch ontwerper Job Rompa (41) en zijn vrouw Jol (40, werkt in een lunchroom) was vroeger een garage. Vier jaar geleden kochten ze de ruimte „zonder nadenken”, samen met de twee verdiepingen erboven (nu slaapkamers). „Van twee adressen maakten we één.” Maar van een bedrijfsruimte mag je niet zomaar een woning maken. Vergunningen, bouwbesluit, bestemmingsplannen en verontreiniging. „We werden er wel even zenuwachtig van”, zegt hij. Na een jaar slopen, puinruimen – „ik stond hier tot mijn knieën in de modder” – en weer opbouwen, was het klaar. Een week voor de geboorte van de kleine Zus (nu 2) , hier omhelsd door dochter Sientje (4).

Ventilatie Alles is nieuw, behalve de tegels aan de muur, die stammen uit de garagetijd. De zwevende betonnen vloer is ventilerend, zodat er geen ophoping van schadelijke gassen uit de vervuilde grond in de kruipruimte kan ontstaan. „Vroeger zat hier een olietank in de grond, die heeft jarenlang gelekt.” Aan de achterkant braken ze een stuk af en maakten er de tuin. De glazen pui met stalen kozijnen zorgt voor „optimale lichtinval” en geeft een „mooie, industriële, sfeer”. De tafel is een oude vergadertafel en „lekker groot”. De lampen erboven kochten ze bij een handelaar „die zei dat ze van een olieplatform komen”. Aan de muur speelgoed van de rommelmarkt en achter zoon Foppe (8) een houtgravure van Inez Odijk, „zo mooi, daar zijn er maar zeven van”.

Van Ikea „De prullenbak in de keuken.”

Bij brand meenemen „Vrouw, kinderen en de houtgravure.”

Lenny Gerdes