Zwemmen of zwammen in Tropicana

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en ook nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Een race tegen de klok: terwijl de curator van het voormalige zwemparadijs Tropicana aan de Maasboulevard probeert de tent te verkopen, komt de datum van de openbare veiling dichterbij. Die vindt woensdag plaats. Een van de gegadigden wil er weer een zwemparadijs van maken en lanceerde een crowdfundingactie.

Miranda Hommering (40) uit Lopik: „Het zou geweldig zijn als Tropicana weer een zwemparadijs wordt. Ik ben er tussen mijn 18de en 24ste vaak geweest met mijn toenmalige vriend met wie ik nu getrouwd ben. Hij woonde in Krimpen aan de Lek. Het zwemmen was ook voor jongvolwassenen zoals wij een uitdaging vanwege de verschillende glijbanen die je natuurlijk wilde uitproberen. We hebben nu twee kinderen van acht en vier jaar oud en willen hen ook dolgraag die zwemattractie laten beleven. Mijn echtgenoot heeft onze zoon de filmpjes van vroeger al laten zien.”

Anton de Jong, sociaal ondernemer en initiatiefnemer crowdfundingactie: „Tropicana moet weer een subtropisch zwemparadijs en icoon worden maar met een formule die bij deze tijd past. Een energieneutraal zwembad met interactieve attracties, waar werkloze 45-plussers een kans krijgen en dat tevens als opleidingsplek fungeert. De curator staat niet afwijzend tegenover onze plannen. Ons bod steunt op de financiële toezegging van een bank en we zijn in gesprek met externe investeerders. In afwachting van toezeggingen lanceerden we vorige week vrijdag een crowdfundingactie. Mensen lenen ons 100 euro of meer die ze later met rente terugkrijgen. We zitten bijna op een ton en hopen zes ton op te halen.”

Sabine Biesheuvel, Bluecity010: „Tropicana moet een verzamelpunt worden van duurzame bedrijfjes die experimenteren met het hergebruiken van elkaars afval. Zoals RotterZwam, dat in het complex nu al paddenstoelen kweekt op koffieafval van bar-restaurant Aloha. Daarnaast willen we ambachtelijke leerplekken voor jongeren creëren. Onze business case steunt volledig op privékapitaal. Doordat we het pand al tijdelijk in gebruik hebben, kennen we het beter dan andere kandidaat-kopers. Zo weten we dat de kostenpost ‘renovatie’ heel hoog zal zijn door de slechte staat van de ramen en het dak. De sluiting in 2010 kwam echt niet alleen doordat bezoekers wegbleven na aanrandingen, verkrachtingen en andere incidenten met opgeschoten jongeren.”

Flip Schreurs, curator: „Van de oorspronkelijke veertien gegadigden zijn er nog zeven over die ik als serieus beschouw. Ik hoop het complex voor 7 oktober aan een van hen te kunnen verkopen. Voor die dag staat de openbare verkoop gepland die Aegon gelastte ter voldoening van de hypothecaire schuld van de eigenaar [de in 2013 failliet verklaarde vastgoedmagnaat Roger Lips]. De gemeente liet vorige week per brief weten dat ze niet wil meewerken aan sloop en nieuwbouw maar wel aan functionele wijzigingen binnen de bestaande opstallen.”

Ronald Schneider, wethouder stedelijke ontwikkeling: „Voor de zomer leek het woningbouwscenario ons het meest reële gezien de plannen, ervaring en het investeringsvermogen van enkele van de geïnteresseerde partijen. De afgelopen maanden hebben zij onze twijfels over de financiële en milieutechnische haalbaarheid van sloop en nieuwbouw echter niet weggenomen. Ik zie dan ook geen aanleiding mee te werken aan een afwijking van het huidige bestemmingsplan. Vooral omdat er inmiddels meerdere en deels concretere initiatieven zijn die uitgaan van transformatie van het bestaande gebouw. ”

    • Caspar Naber