Van der Laan wil nieuwe termijn als burgemeester van Amsterdam

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Eberhard van der Laan (PvdA) stelt zich beschikbaar voor een tweede termijn als burgemeester van Amsterdam. Dat maakte hij zojuist bekend aan de gemeenteraad.

De burgemeester schrijft:

“Amsterdam is nooit af en er zijn hardnekkige problemen, maar de stad ligt er relatief goed bij. Dagelijks spreek ik Amsterdammers die verliefd zijn op hun stad. Tevreden zijn ze echter zelden en dat mogen wij ook niet zijn. Graag blijf ik als burgemeester nog een poosje dienstbaar aan deze mooie stad en haar fantastische inwoners.”

Wel wil Van der Laan het rustiger aan doen. Hij vervolgt:

“Wel is er, naast meer balans in de stad, ook meer balans nodig in mijn leven. Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100 procent wil inzetten, wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen waardoor deze functie een voorrecht blijft en een minder zware wissel trekt op mijn privéleven en dat van mijn gezin.”

Keuze van Van der Laan is geen verrassing

Dat Van der Laan burgemeester wil blijven, is niet onverwacht. Een enquête deze zomer wees uit dat driekwart van de Amsterdammers wil dat hij zijn termijn verlengt. Zijn gemiddelde rapportcijfer was een 7,7. Bovendien leed Van der Laans partij, de PvdA, in maart vorig jaar een grote verkiezingsnederlaag en zit nu in de oppositie. De 60-jarige Van der Laan is op 2 juli 2010 benoemd; zijn termijn loopt volgend jaar af.

De gemeenteraad moet nog wel instemmen met de keuze van Van der Laan. D66, met 14 van de 45 zetels de grootste partij, is in elk geval akkoord. Fractievoorzitter Jan Paternotte noemt Van der Laan “een van de beste burgervaders van dit land”.

‘Kordaat, streng, warm’

Er zal Van der Laan geen strobreed in de weg worden gelegd, schreef onze redacteur Bas Blokker onlangs in een uitgebreid profiel:

“Hij kan kordaat en streng zijn, warm en geestig, empathisch en onverschrokken. Bij een demonstratie vorig jaar, waar uitgeprocedeerde asielzoekers en actievoerders hem met toeters, megafoons en gejoel de mond probeerden te snoeren en waar radicale moslims met zwarte IS-vlaggen rondliepen, stond hij na afloop naast het podium aan een sigaretje te trekken. Geen politiekordon om hem heen, alleen zijn vaste chauffeur en zijn woordvoerder.

“De houding van Van der Laan is authentiek, verzekeren vrienden als schrijver Geert Mak. “Hij is van een aardse nuchterheid.” Dat betekent niet dat hij geen berekening maakt over de effecten van zijn doen en laten. Die maakt hij altijd. Er schuilt een methode in alles wat Van der Laan doet – ook in zijn authenticiteit.”

De brief van Van der Laan:

    • Mirjam Remie