Export babymelkpoeder naar China in 10 jaar vervijftigvoudigd

Babymelkpoeder in een supermarkt in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

De export van Nederlandse babymelkpoeder naar China en Hongkong is in tien jaar tijd vijftig keer zo groot geworden. Alleen al in de eerste zeven maanden van 2015 werd voor 750 miljoen euro naar China en Hongkong uitgevoerd - op een totaal van 1,1 miljard euro.

Twitter avatar statistiekcbs CBS Bijna 50x meer export van #babymelkpoeder naar China en Hong Kong dan 10 jaar geleden http://t.co/NMl5owx0YL http://t.co/rN1PlppDzh

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Voor zowel Hongkong (32 procent van het totaal) als China (7 procent) is babymelkpoeder het belangrijkste exportproduct. Het gezamenlijke aandeel van China en Hongkong in de Nederlandse exportwaarde nam toe van 10 procent in 2005 tot 67 procent in 2015.

Twitter avatar statistiekcbs CBS China passeert Hong Kong als belangrijkste directe exportbestemming van #babymelkpoeder http://t.co/NMl5owx0YL http://t.co/PvKbQXlTK3

Schandaal

In 2008 werden duizenden baby’s in China ziek door vergiftigde melkpoeder. Het goedje bleek aangelengd te zijn met melamine. Enkele zuigelingen overleefden de inname hiervan niet. Door het schandaal kwam er in China een run op babymelkpoeder uit andere landen, waaronder uit Nederland. Zeven jaar later blijkt er nog steeds veel vraag naar melkpoeder uit Nederland.

    • Casper van der Veen