Trimbos: levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop

Een xtc-pil in de vorm van een gold bar. De pil op de foto is niet het tablet waar het Trimbos-instituut voor waarschuwt. Foto ANP / Bas Czerwinski

De afgelopen weken zijn meerdere malen xtc-pillen aangetroffen met een levensgevaarlijke hoge dosis MDMA. De tabletten zijn te herkennen aan het ADE-logo. Dat meldt het Trimbos-instituut, dat een landelijke waarschuwingsactie is begonnen.

De letters ADE refereren aan het Amsterdam Dance Event, dat later deze maand plaatsheeft. Xtc is een van de meest gebruikte drugs op dance-evenementen. Het Trimbos-instituut heeft de pillen door het hele land heen gesignaleerd. De drugs zijn doorgaans lichtgeel van kleur en vierkant van vorm, maar het instituut waarschuwt dat er verschillende varianten circuleren.

Landelijk controlesysteem

De pillen kwamen in beeld bij het Trimbos-instituut door een nationaal controlesysteem dat de organisatie heeft in samenwerking met het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Een woordvoerder van Trimbos:

“Gebruikers kunnen op verschillende plekken pillen inleveren om ze te laten testen op gevaarlijk hoge concentraties MDMA. Binnen twee weken krijgen ze dan terugkoppeling. Via dit systeem zijn wij de levensgevaarlijke pil op het spoor gekomen”

Voor zover bekend bij het Trimbos-instituut zijn er nog geen mensen ziek geworden van de pil met het ADE-logo. Dat is echter geen reden om niet bezorgd te zijn, aldus de woordvoerder:

“Met deze waarschuwingsactie proberen wij incidenten voor te zijn. Mensen moeten sowieso oppassen met drugsgebruik, maar met deze pil extra erg - als je gezondheid je lief is.”

Gericht gebruikers benaderd

Het Trimbos-instituut heeft waarschuwingsposters laten ontwerpen, die landelijk zullen worden verspreid. Ook zijn drugsgebruikers gericht gewaarschuwd via fora waarop gecorrespondeerd wordt over xtc.

Dergelijke pillen verhogen de kans op een overdosis. Hierbij kan de gebruiker last krijgen van oververhitting, acute psychoses, leverfalen en hartritmestoornissen. Deze symptomen kunnen blijvend letsel opleveren en zelfs de dood als gevolg hebben.

    • Casper van der Veen