Treinverkeer tussen Salzburg en Duitsland langer opgeschort

Migranten komen aan op het Griekse eiland Lesbos. AFP / Arsis Messinis

De trein tussen Salzburg en Duitsland rijdt nog tot in elk geval tot 12 oktober niet, op last van de Duitse autoriteiten. Dat meldt de Oostenrijkse treinmaatschappij OeBB op de website. Deze trein werd gebruikt door tienduizenden migranten.

Duitsland sloot deze treinverbinding ruim twee weken geleden af vanwege de enorme toestroom van migranten. Ook werden tijdelijke controles ingevoerd op de grens. Maar nog altijd weten duizenden migranten hun weg naar Duitsland te vinden, per trein, boot of over de weg. Andere, meer oostelijke treinroutes zijn nog wel actief en speciale treinen vervoeren per dag honderden migranten.

De Duitse bondskanselier Merkel werd aanvankelijk geloofd vanwege haar gastvrijheid jegens de vluchtelingen. Maar nu de Duitse faciliteiten overvol zitten, is dat gekanteld. “We hebben dat allemaal onderschat, ikzelf ook”, erkende de Duitse bondskanselier Merkel vorige week op een EU-top over vluchtelingen.

Aantal asielaanvragen in Hongarije verdubbeld

Het aantal mensen dat in augustus asiel aanvroeg in Hongarije is bijna verdubbeld ten opzichte van de maand daarvoor. Volgens Eurostat vroegen in augustus 92.265 mensen asiel aan tegen 49.250 in juli. Dat zijn vluchtelingen die bescherming zoeken voor geweld en oorlog, geen arbeidsmigranten of mensen die bij hun familie gaan wonen. In totaal hebben dit jaar 207.000 mensen asiel aangevraagd in Hongarije. De Hongaarse regering is bezig met de bouw van een enorm hek met prikkeldraad om te voorkomen dat mensen vanuit Servië doorreizen.

Meeste vluchtelingen komen uit Syrië

In de eerste helft van dit jaar vroegen in de EU 400.000 vluchtelingen asiel aan; een op de drie in Duitsland. Andere populaire landen zijn Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Zweden. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië. 95 procent van de Syriërs kreeg vorig jaar asiel toegewezen (ter vergelijking: acht procent van de Albanezen).

    • Mirjam Remie