Oud-Heineken-topman speelt ‘bad guy’ in theatermarathon Borgen

Anthony Ruys in 2005 Foto ANP

Anthony Ruys, oud-bestuursvoorzitter van Heineken, gaat een rol spelen in de theatermarathon Borgen bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Ruys (1947) neemt de rol van oliemagnaat Joachim Chrone op zich, die premier Birgitte Nyborg (Malou Gorter) geregeld het vuur aan de schenen legt.

Toen regisseur Ola Mafaalani hem benaderde, dacht Ruys eerst dat het om fondsenwerving ging, vertelt hij. „Maar toen ik begreep dat ze wilde dat ik de grootkapitalist ging spélen, schoot ik in de lach. En dat gebeurt sindsdien iedereen die ik het vertel. Ik vind het een fantastisch initiatief en een heel bijzonder experiment.”

Ruys, die nu diverse toezichthoudende functies bekleedt in het bedrijfsleven, is een liefhebber van toneel en dans, maar heeft geen acteerervaring. „Al is er natuurlijk enig toneelspel betrokken bij de rol van bestuursvoorzitter. En zalen van 500, 600 man toespreken is mij niet vreemd.”

Zijn enige aarzeling betrof het uit het hoofd moeten leren van grote hoeveelheden tekst, zegt hij – de marathon zal tien uur duren en de rol van Chrone is een belangrijke bijrol. „Maar daarin heeft Ola mij gerustgesteld. Mocht het mij niet lukken dan kan desnoods worden gesouffleerd via een oortje, dat nam mijn laatste restje twijfel weg. Het lijkt me nu vooral geweldig om drie, vier maanden mee te draaien met zo’n professionele groep. Wie krijgt die kans nog op mijn leeftijd?”

Bang voor imagoschade – Chrone is in de serie een hoogst dubieuze figuur – is Ruys niet. „Het is een toneelstuk en ik speel een rol. Ola heeft mij gevraagd omdat ik een wereld van buiten het theater vertegenwoordig; ik neem een bepaalde bagage mee. Zij is er volledig van overtuigd dat ze met mij de juiste man te pakken heeft, en dat geloof ik dan maar. Ik ga in elk geval stinkend mijn best doen.”

Borgen gaat op 12 maart 2016 in première. Ruys ziet af van een honorarium. „Ik heb al een prachtig pensioen van Heineken.”

    • Herien Wensink