NS vraagt flexibiliteit van scholen

Door een tekort aan treinen wordt het in 2016 „even dringen” op het spoor. Onderwijsinstellingen zouden hun lestijden kunnen aanpassen om het groeiende aantal studenten en scholieren te kunnen vervoeren.

Die suggestie doet NS-topman Roger van Boxtel vanavond in het tv-programma Nieuwsuur. „Anders is de kans op een zitplaats bijzonder klein”, aldus Van Boxtel. De oud-minister en voormalig D66-senator is sinds deze zomer tijdelijk de baas van NS.

Minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) en de HBO-raad wezen de suggestie van Van Boxtel af. Scholen kunnen het gebrek aan treinstellen bij de NS niet oplossen, vinden zij.

NS heeft voor meer dan 2 miljard euro aan nieuwe treinen besteld, maar het duurt nog tot eind 2016 voordat het vervoersbedrijf die in gebruik kan nemen. Dit terwijl veel oude treinen, de zogenoemde ‘apenkoppen’, in het voorjaar al worden afgeschreven. Van Boxtel probeert dit gat tussen de oude treinen en de nieuwe treinen op het spoor „zo klein mogelijk” te houden. Aan reizigers vraagt hij alvast „begrip”: „We moeten er even doorheen met elkaar”.

Van Boxtel volgde in augustus Timo Huges op, die in juni na veel ophef vertrok wegens fraude bij een aanbesteding voor openbaar vervoer in Zuid-Limburg.