Staalkaart van culinair Rotterdam

Twintig Rotterdamse chefs laten zich dit weekend zien op Rauwkost, het tweedaagse festival dat een staalkaart wil zijn van het meest spraakmakende culinaire talent dat rondloopt in de stad.

Speelde Rauwkost zich vorig jaar af in de Fenixloodsen, dit jaar heeft het foodfestival domicilie gekozen op de binnenplaats van het Groothandelsgebouw. Voor zeer schappelijke prijzen (van één tot zeven euro) bereiden de chefs kleine gerechten in geïmproviseerde keukens.

„Rotterdam heeft een sterk middensegment op culinair gebied. Er is veel variëteit aan chefs die allemaal op hoog niveau werken. Dat is in Nederland bijzonder”, zegt Nikki van Dijk, de vrouw achter Rauwkost (en Biergarten en The Suicide Club).

De chefs op Rauwkost zijn zo niet zelf trendsettend, dan toch goed op de hoogte van culinaire trends in binnen- en buitenland. Ze hebben allen een reputatie op te houden. Het bereiden van een signature dish in een tot de essentie teruggebracht keukentje temidden van het publiek mag dus gerust een uitdaging heten. Vorig jaar verwelkomde Rauwkost zo’n 3.000 bezoekers.

Op de eerste dag koken Jim de Jong (Restaurant De Jong), Pepijn Schmeink en Remco van Erp (Dertien), Remco van de Lagemaat (Bistrot Du Bac), Marnix Benschop (The Suicide Club), Richard Meijer (Mevrouw Meijer), Patrick Beck (Destino), DJ Wooldrik (Bird), Marco Somer (De Harmonie), Hiroaki Yamamoto (Yama Japanese Cuisine) en Justin Koopman (Zeezout).

Op zondag worden de keukens gerund door Robbert van Gammeren (Fritschy), Milan Gataric (Lux), Marcel van Zomeren (IDRW), Joris Koëter (Eetlokaal Kuiter), Rolph Hensens (HMB), Chung Wai Liu (Chung), Michael Schook (De Matroos en het Meisje), Terry Priem (Allure), Joris Peters (Aan de Zweth) en Martin Vaandrager (De Hef).

    • Frank van Dijl