Schrijver Frans Pointl (82) overleden

Frans Pointl in 2013
Frans Pointl in 2013 Foto NRC

Schrijver Frans Pointl is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever Nijgh en Van Ditmar zojuist bekendgemaakt. Zijn bekendste boek, de verhalenbundel De kip die over de soep vloog (1989), leverde Pointl een nominatie op voor de AKO Literatuurprijs.

Pointl woonde al enige jaren in een verpleegtehuis in Amsterdam. Pointl werd in 1989 op slag beroemd door De kip die over de soep vloog, een bundel verhalen waarin zijn joodse moeder en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond een grote rol spelen.

Eenvoud

Hij werd geprezen om zijn humor en zijn heldere stijl. Doeschka Meijsing noemde die bij verschijning

„zo eenvoudig, dat je er als lezer van schrikt hoeveel effect dat oplevert.”

Bij een televisieoptreden in het programma van Adriaan van Dis veroverde Pointl, die toen nog vaak at in een Amsterdamse gaarkeuken en verschillende zwerfkatten onderhield, de harten van duizenden kijkers en lezers.

Sluitstuk

Daarna schreef hij nog een reeks verhalenbundels, waarbij het twee jaar geleden verschenen De laatste kamer het sluitstuk was. In enkele treurige verhalen deed hij verslag van zijn verblijf in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. In de aanloop naar zijn 78-ste verjaardag tekende hij op:

„Eén augustus dit jaar word ik achtenzeventig; ik zie niet bepaald uit naar die heugelijke dag. Een contradictio in terminis.”

Lees hier het interview dat Rinskje Koelewijn in 2013 had met Pointl, naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag: “Ik heb geen energie meer.”