Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

‘Rusland bombardeert IS-bolwerk Raqqa’, Iran bezig met grondoffensief

Een foto van het Syria Civil Defence genomen in het dorpje Talbiseh bij Homs die gebombardeerd is door Rusland. Hierbij zijn ook burgerdoden gevallen.
Een foto van het Syria Civil Defence genomen in het dorpje Talbiseh bij Homs die gebombardeerd is door Rusland. Hierbij zijn ook burgerdoden gevallen. Foto Syria Civil Defence via AP

Bij bombardementen op IS-bolwerk Raqqa zijn zeker twaalf IS strijders omgekomen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. De luchtaanvallen zijn waarschijnlijk door Rusland uitgevoerd. Iran, een andere bondgenoot van Syrië, is een grondoffensief aan het voorbereiden.

Het Russische ministerie van Defensie meldt niet specifiek dat er IS-doelen in Raqqa zijn getroffen, wel zouden er achttien verschillende Russische luchtaanvallen zijn uitgevoerd boven de Syrische provincies Idlib, Hama en Aleppo. Het Amerikaanse Pentagon spreekt van bombardementen op zeven locaties in Syrië.

Update 23:00 uur De Amerikaanse president Obama bekritiseert de Russische en Iraanse steun aan het bewind van de Syrische president Bahar al-Assad. De Russische theorie dat iedereen die tegen Assad is, een terrorist is, vormt volgens de Amerikaanse president Barack Obama een recept voor een rampzalig beleid in Syrië.

Obama’s Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zou volgens de Amerikaanse leider onderscheid moeten maken tussen de extremisten van Islamitische Staat (IS) en de gematigde soennitische oppositie.

De Amerikaanse president herhaalde vandaag bereid te zijn met Rusland en Iran en de coalitiepartners samen te werken aan een politieke overgang in Syrië.

Anti-IS-coalitie bezorgd over Russische acties

Turkije en de door de Verenigde Staten geleidde anti-IS-coalitie zijn erg bezorgd over de Russische acties, meldt Reuters. Zij hebben vanochtend een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin staat dat ze bang zijn voor “verdere escalatie” van het conflict. Turkije wil dat Rusland onmiddellijk de bombardementen op Syrische rebellengroepen en burgers staakt en zich alleen richt op de bestrijding van IS.

De Franse president François Hollande en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin spraken vandaag in Parijs over het conflict in Syrië. Beide landen zijn deze week begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen boven Syrië, maar onderling bestaat veel wantrouwen. Rusland steunt de Syrische president Assad, Frankrijk is juist een van de meest uitgesproken critici van het Syrische regime. Poetin sprak later op de dag ook met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Duitsland is wel tegen IS, maar neemt niet deel aan de coalitie die aanvallen uitvoert op de terreurgroep.

De betrekkingen tussen Rusland en het Westen hebben het afgelopen jaar een flinke knauw opgelopen door de Russische inmenging in het conflict in het oosten van Oekraïne. De Russische interventie in Syrië heeft het wantrouwen tegenover Moskou alleen maar verergerd.

In Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van terreurbeweging IS, is het vrijdaggebed afgelast. Dit vanwege de angst voor Russische luchtaanvallen. Dat laten Syrische activisten van ‘Raqqa is Being Silently Slaughtered’ weten aan persbureau AP. Daarnaast zou er afgelopen nacht ook een droneaanval zijn uitgevoerd op IS-doelen nabij Raqqa. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de lancering van de drone.

Rusland bombardeert zowel IS als Al-Qaeda

Rusland heeft afgelopen nacht ook andere doelen van IS gebombardeerd. In het dorpje Qaryatian, 130 kilometer ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus zouden Russische straaljagers luchtaanvallen hebben uitgevoerd, zo meldt het Observatorium. Qaryatian is sinds vorige maand in handen van IS. De jihadisten verwoestten eind augustus een 1500 jaar oud klooster in dit overwegend christelijke dorpje.

Daarnaast richt Rusland ook zijn pijlen op jihadisten van Al-Nusra, het Syrische filiaal van Al-Qaeda. Volgens onze Midden-Oostencorrespondent Gert van Langendonck kunnen de VS hier weinig kritiek op hebben, zo schrijft hij in nrc.next.

“Moskou weet ook dat de samenwerking tussen Al-Qaeda en de gematigde rebellen de achilleshiel is van Amerika’s Syriëbeleid. Neem nu Divisie 30, een eenheid van door de CIA getrainde rebellen waarop Washington veel hoop had gevestigd. Eerder dit jaar weigerde Divisie 30 om tegen Jabhat al-Nusra te vechten. Vorige week stond de eenheid zelfs een deel van zijn wapens af aan Jabhat al-Nusra. Dat is omdat Jabhat al-Nusra de eenheid heeft belaagd met moordaanslagen en ontvoeringen. Maar ook wel omdat de Syrische rebellen Al-Qaeda heel goed kunnen gebruiken in de strijd tegen Assad én IS.”

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er afgelopen nacht ook bombardementen uitgevoerd boven de provincie Idlib. Deze noordoostelijke regio is in handen van Jaish al-Fatah, een coalitie van rebellengroepen die naar verluidt wordt gesteund door Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië.

‘Russische luchtaanvallen duren drie à vier maanden’

De Russische luchtaanvallen in Syrië duren waarschijnlijk drie à vier maanden, dat liet Aleksei Poesjkov, hoofd van de commissie van buitenlandse zaken vanochtend weten aan de Franse radiozender Europe 1.

“Er is altijd een risico dat het verzandt in een conflict, maar we spreken over een campagne van drie à vier maanden”.

Poesjkov vertelde ook dat Rusland de aanvallen verder intensiveert.

Iraanse en Irakese steun voor Russische luchtaanvallen

Daarnaast is Iran bezig met het voorbereiden van een grondoffensief, zo meldt de Libanese krant Daily Star. De afgelopen dagen zijn honderden Iraanse strijders aangekomen in Syrië, zij zouden zich aansluiten bij de Libanese beweging Hezbollah.

Al veel langer is bekend dat de Iraanse Revolutionaire Garde het Syrische leger voorziet van inlichtingen en wapens. Iran liet gisteravond ook weten dat het de Russische luchtaanvallen in Syrië steunt. Ook is er steun vanuit Irak. De invloedrijke shi’itische geestelijke grootayatollah Ali al-Sistani liet vandaag weten dat hij Russische acties tegen IS boven Iraakse gebied zou verwelkomen. Al eerder lieten Iraakse politici zich positief uit over deelname van de Russische strijd tegen IS in Irak.

Syrische Turkmenen onder slachtoffers Russische acties

Onder de slachtoffers van de Russische luchtaanvallen, die afgelopen woensdag begonnen, zijn ook Syrische Turkmenen. Dat heeft het hoofd van de Turkmeense Raad, Aburraham Mustafa laten weten aan de Turkse krant Hurriyet. De bombardementen vonden plaats dichtbij de Syrische steden Homs en Hama, gebieden waar veel Turkmenen leven. Zij worden gesteund door Turkije in de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad.

Bij deze bombardementen in de Syrische provincie Homs zijn volgens het Observatorium zeker 27 doden gevallen. De ngo meldt dat de luchtaanvallen uitgevoerd zijn boven Rastan, Talbisseh en Zaafrani. Het Russische leger liet gisteren weten dat alleen stellingen van IS zijn geraakt in de provincie Homs.