‘Trampoes’ Ake overleden

Verveeld kijkt de zwart-witte kat Ake de camera in. Het bijschrift bij de foto is enthousiaster: „De halve wereld rondgereisd om Ake te ontmoeten.” Ake is de aandacht gewend: het is maar een van de tientallen portretten op zijn eigen Facebookpagina ‘Tram Poes’.

Ake was een beroemdheid in Rotterdam-Kralingen. Zijn vaste stek was tramstop ‘Oude Plantage’. „Tien jaar lang heeft hij daar elke dag gezeten, in weer en wind”, vertelt voormalig trambestuurder Stefan Zoutwelle. Er hing zelfs een papiertje aan de tramhalte waarop stond dat de zitplaats was gereserveerd voor een zwart-witte kat. Ake stapte soms in de tram van Zoutwelle en reed eventjes mee. „Elke trambestuurder kende hem, dus dan zette ik Ake gewoon weer in een tram terug naar zijn eigen halte.”

Echt beroemd werd Ake toen Roos Kloosterman anderhalf jaar geleden een fanpagina op Facebook maakte. Die werd door meer dan 33.000 mensen geliked. Mensen begonnen selfies met Ake op de pagina te delen. Tekeningen te maken. Er kwamen T-shirts met trampoes erop.

Maar drie maanden geleden werd Ake ziek. Oorontsteking, volgens baasje Silke Reijngoud. Fans moesten het doen met foto’s van Ake op de bank. Woensdag maakte zijn baasje bekend dat hij is overleden. Ake werd 14 jaar.