Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie en Belastingdienst nemen jaarlijks 3 miljard kentekenfoto’s

Foto Robin Utrecht / ANP

Kentekens worden jaarlijks drie miljard keer gefotografeerd door de Politie en de Belastingdienst. Dat blijkt uit een rechtszaak die vandaag dient bij het hof in Den Haag.

Een leaserijder heeft de rechtszaak aangespannen. Hij betoogt dat de massale controle door de Belastingdienst een te grote inbreuk vormt op de privacy. Uit de zaak blijkt dat het aantal kentekenfoto’s enorm is toegenomen. Twee jaar geleden kreeg de Belastingdienst jaarlijks nog ‘maar’ 120 miljoen van deze kentekenfoto’s binnen.

Leaseauto’s

Het gaat bij de kentekencamera’s niet om controles op snelheidsovertredingen. Dat gebeurt met de bekende flitscamera’s. Daarnaast heeft de politie de voorbije jaren een netwerk van honderden kentekencamera’s aangelegd.

Via anpr (automatic number plate recognition) worden de nummerplaten in seconden vergeleken met een lijst van gestolen voertuigen en auto’s van verdachte personen. Als er politie in de buurt is, kan de wagen bij een ‘hit’ direct aan de kant worden gezet. Het kan ook gaan om mensen die nog een boete moeten betalen, of van wie de apk is verlopen.

De Belastingdienst maakt ook gebruik van deze camera’s. Tot vorig jaar bewaarde de politie miljoenen foto’s en gingen ze eenmaal per week per koerier naar de Belastingdienst. Die controleert met de beelden of leaserijders niet meer privékilometers rijden dan ze opgeven en houdt zo ook andere ‘fiscaal relevante’ voertuigen in de gaten. Bijvoorbeeld geschorste wagens die nog rondrijden.

Grote kritiek op bewaren foto’s

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft grote kritiek op het bewaren van foto’s van ‘onschuldige burgers’ door de politie. Sinds vorig jaar gaan de beelden van de anpr-camera’s ‘realtime’ naar zowel de politie als de Belastingdienst. De fiscus schrijft in een toelichting:

“Door uitbreiding van het aantal camera’s en het realtime beschikbaar krijgen van de foto’s is het aantal nu opgelopen naar bruto drie miljard foto’s”

Daarvan komt jaarlijks 0,23 procent, oftewel zeven miljoen foto’s, terecht in de ‘Databank Auto’, waar ze tot zeven jaar kunnen worden bewaard.

Lees een uitgebreid artikel over deze kwestie vandaag in nrc.next