Panden Rijk mogen worden ingezet voor opvang vluchtelingen

De binnenkant van de voormalige Arnhemse koepelgevangenis. Daar worden tijdelijk 350 tot 400 asielzoekers opgevangen. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Gemeenten mogen leegstaande panden van het Rijk in het vervolg gebruiken voor het huisvesten van vluchtelingen. Dat besluit maakte minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) vandaag na afloop van de ministerraad bekend. Het gaat daarbij onder meer om leegstaande kantoren, kazernes en gevangenissen.

De panden van het Rijksvastgoedbedrijf moeten overigens nog wel worden aangepast voordat ze gebruikt kunnen worden als tijdelijke woning voor vluchtelingen. Ook mogen gemeenten de in totaal bijna 80.000 vierkante meter aan vastgoed gebruiken voor de noodopvang van vluchtelingen, zo meldt persbureau ANP.

Druk op sociale huurmarkt verlagen

Met het kabinetsbesluit komt er in potentie woonruimte beschikbaar voor duizenden vluchtelingen. Dat moet ervoor zorgen dat de druk op de sociale huurmarkt niet verder toeneemt. Het kabinet vreest namelijk dat de wachttijden voor een sociale huurwoning toeneemt als vluchtelingen toestemming krijgen om te blijven.

Sommige panden van het Rijksvastgoedbedrijf worden nu al gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Zo biedt de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem onderdak aan 250 vluchtelingen. In de Arnhemse koepelgevangenis is ruimte gemaakt voor 350 tot 400 vluchtelingen.

    • Joost Pijpker