Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Obama: schietpartijen zijn een politieke keuze

Amerika heeft de ‘politieke keuze’ gemaakt om schietpartijen zoals die gisteren in Oregon te laten gebeuren. Dat heeft president Obama gezegd. Bij de schietpartij vielen tien doden.

President Obama tijdens zijn persconferentie over de schietpartij in Oregon.
President Obama tijdens zijn persconferentie over de schietpartij in Oregon. Foto AFP / Getty Images / Mark Wilson

Amerika heeft de ‘politieke keuze’ gemaakt om schietpartijen zoals die gisteren in Oregon te laten gebeuren. Dat heeft president Obama gezegd op een persconferentie. Een man opende in een school het vuur en doodde negen mensen. Zelf kwam hij om bij een schotenwisseling met de politie.

“Wij maken de politieke keuze om dit eens in de zoveel maanden te laten gebeuren”, zei Obama. Volgens hem zijn dergelijke schietpartijen een direct gevolg van te soepele wapenwetten.

Twitter avatar WhiteHouse The White House We have to come together and take steps to reduce gun violence.

We have to find the courage to change. #UCCShooting
https://t.co/5xQhor8bRM

Overheidsbronnen hebben tegen AP gezegd dat de schutter in Oregon een 26-jarige man was. De autoriteiten zeggen zijn motief nog te onderzoeken. Volgens een van de overlevenden vroeg de man voor hij het vuur opende naar het geloof van zijn slachtoffers.

Wapenwetten

Obama toonde zich gefrustreerd over de schietpartijen in zijn land en de regelmaat waarmee dit soort gebeurtenissen plaatsvindt:

“Op een of andere manier is dit routine geworden. De verslaggeving is routineus. Mijn reactie op dit podium wordt routineus. De conversatie in de nasleep ervan. We zijn hier murw voor geworden.”

De reactie van de wapenlobby is te voorspellen, vervolgde Obama:

“Ik zie al voor me hoe op dit moment persberichten de wereld in gepompt worden: we hebben meer wapens nodig, zal daarin staan. Minder wapenwetten. Is er iemand die dat werkelijk gelooft? [...] Er is ongeveer één vuurwapen per man, vrouw en kind in Amerika. Dus hoe kan je met een stalen gezicht beweren dat we veiliger zijn met meer wapens?”

De National Rifle Association, de bekendste wapenlobbyorganisatie van de VS, heeft nog geen persberichten over Oregon of het pleidooi van Obama gepubliceerd.

Regelmatig incidenten met vuurwapens op Amerikaanse scholen

VS-correspondent Guus Valk van NRC schrijft in een achtergrondstuk over de schietpartijen in de VS:

De schietpartij in Roseburg wijkt af door het grote aantal slachtoffers. Toch komen incidenten met vuurwapens vaak voor op Amerikaanse scholen. Dit jaar zijn er al 45 schietpartijen op scholen geweest. Sinds december 2012, toen er twintig kinderen en zes volwassenen op een basisschool in Newtown werden doodgeschoten, zijn er 142 massale schietpartijen in de VS geweest. Dat zijn volgens de definitie van de organisatie Everytown schietpartijen waarbij minstens vier doden vallen.