Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

NS-topman: lestijden scholen aanpassen door tekort treinen

Door een tekort aan treinen wordt het in 2016 “even dringen” op het spoor. Onderwijsinstellingen zouden hun lestijden zelfs moeten aanpassen om het groeiende aantal studenten en scholieren te kunnen vervoeren.

Drukte op Utrecht Centraal
Drukte op Utrecht Centraal Foto Jeroen Jumelet/ANP

Door een tekort aan treinen wordt het in 2016 “even dringen” op het spoor. Onderwijsinstellingen zouden hun lestijden zelfs moeten aanpassen om het groeiende aantal studenten en scholieren te kunnen vervoeren. Dat zegt NS-topman Roger van Boxtel tegen Nieuwsuur. “Anders is de kans op een zitplaats bijzonder klein”, aldus Van Boxtel in zijn eerste interview als nieuwe baas van de NS.

De NS hebben voor meer dan twee miljard euro aan nieuwe treinen besteld, maar het duurt nog tot eind 2016 voordat het vervoersbedrijf die in gebruik kan nemen. Dit terwijl veel oude treinen, de zogenaamde ‘apenkoppen’, in het voorjaar al worden afgeschreven. Van Boxtel probeert dit gat tussen de oude treinen en de nieuwe treinen op het spoor “zo klein mogelijk” te houden. Aan reizigers vraagt hij alvast “begrip”: “We moeten er even doorheen met elkaar”.

Bussemaker: Scholen lossen gebrek aan treinen niet op

Scholen kunnen het gebrek aan treinen bij de NS niet oplossen. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker in een reactie tegen de NOS. Wel vindt de bewindsvrouw dat scholen en ov-bedrijven samen moeten kijken hoe ze elkaar kunnen helpen.

Bussemaker:

“We kunnen veel meer met digitaal onderwijs doen en niet alle scholen hoeven op het zelfde moment te beginnen. Daar is winst te boeken. Dat soort creatieve oplossingen wil ik stimuleren.”

Voorzitter MBO-raad: beroerd inkoopbeleid NS boosdoener

Volgens Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-raad, is de oproep van Van Boxtel “teveel gevraagd”, omdat “de NS kennelijk een beroerd inkoopbeleid heeft gevoerd de afgelopen jaren”. Ook onderschat de NS-topman volgens Van Zijl “hoe vreselijk ingewikkeld het is voor grote scholen om lesroosters te maken.”

Van Zijl tegenover NOS:

“Als we zeggen: we beginnen een uur later, dan gaan de leerlingen een uur later naar huis en dan zitten ze in de avondspits met z’n allen. Dat schiet ook niet erg op. Het is een iets te gemakkelijke oplossing voor een ingewikkeld probleem, ben ik bang.”

Onstuimige periode

Roger van Boxtel is sinds augustus interim-directeur van de NS. Hij volgde Timo Huges op, die in juni na veel ophef vertrok vanwege fraude bij aanbesteding in Limburg. De oud-minister moet de situatie bij de NS na een onstuimige periode weer verbeteren.

 

Dit bericht wordt nog aangevuld.