Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Ook Charlotte Mutsaers verlaat De Bezige Bij voor uitgeverij van Das Mag

Charlotte Mutsaers voegt zich bij de stal van de nieuwe uitgeverij van literair tijdschrift 'Das Magazin'.
Charlotte Mutsaers voegt zich bij de stal van de nieuwe uitgeverij van literair tijdschrift 'Das Magazin'. ANP MARCEL ANTONISSE

Ook Charlotte Mutsaers verruilt uitgeverij De Bezige Bij voor de uitgeverij die voort gaat komen uit het literaire tijdschrift Das Magazin. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Gisteren werd bekend dat Maartje Wortel, Walter van den Berg en Lize Spit zich bij de nieuwe uitgever zullen voegen.

Das Magazin, bekend van leesclubs en het tijdschrift, lanceert op 17 november uitgeverij Das Mag in Paradiso. De uitgeverij heeft de steun van Arnon Grunberg die, zo werd onlangs bekend, in de nieuwe uitgeverij zal investeren. Verder is er nog vrij weinig bekend.

Lancering

Behalve dan dat de eerste titels zijn aangemeld. Het gaat om de roman Schuld van Walter van den Berg en de verhalenbundel Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel. De verschijning van deze bundel is onderdeel van de lancering van de uitgeverij.

Zowel Wortel als Van den Berg maakt dus een overstap van de Bezige Bij naar de uitgeverij van Das Mag. Lize Spit is een nieuwe naam: de jonge (1988) Vlaamse schrijfster won in 2013 de schrijfwedstrijd Write Now! en publiceerde in verschillende tijdschriften. Haar romandebuut Het smelt verschijnt in januari, laat Toine Donk weten. Hij en Daniel van der Meer zijn de uitgevers van Das Mag. Vooralsnog wil Donk niets zeggen over de plannen van de uitgeverij, over andere auteurs of waaruit de vernieuwing zal bestaan.

Gesloten gelederen

Ook Maartje Wortel en Walter van den Berg houden de gelederen gesloten. ‘Het is voorlopig een geen commentaar-ding’, aldus Van den Berg. Met zijn laatste roman Van dode mannen win je niet stond hij op de longlist van de AKO Literatuurprijs. IJstijd, de laatste roman van Maartje Wortel, werd bekroond met de BNG Literatuurprijs en genomineerd voor zowel de Libris Literatuurprijs als de Gouden Boekenuil.

Van den Berg laat desgevraagd nog wel weten dat zijn overstap definitief is. Of dat ook voor Maartje Wortel geldt, is onduidelijk. De Bezige Bij liet bij monde van Henk Pröpper, uitgever van De Bezige Bij, desgevraagd weten: ‘Maartje heeft dit in alle openheid met ons besproken, en uitgelegd dat ze ditmaal de ruimte elders eens wil voelen. Het komt wel vaker voor dat een auteur een boek bij een andere uitgever publiceert. Met haar is afgesproken dat haar beslissing dit ene boek betreft en dat we vervolgens verder praten. Daar verheugen we ons op.’