Maar één hipster op Zuidplein!

Het is pisweer en dat komt goed uit, want bus 44 stopt bij Zuidplein, u weet wel: het overdekte winkelwonder.

De schuifdeuren zijn kapot.

Of dichtgelast tegen de hangjeugd buiten? De roltrappen in de ontvangsthal worden juist gerepareerd: een eindeloze stroom mensen perst zich over een smal trappetje omhoog. Boven wachten de KFC en de Has Döner Kebab, badend in tl-licht. Direct daarnaast Fashion Wear, een winkel voor fashion wear. Colormobile, voor telefoonhoesjes (en jassen) (en tassen) (en schoenen). Space (‘leder/mode’), Snoopy, en Claire’s, „dé no. 1 ear piercing specialist”.

Voor kledingwinkel Take 5 zit een vrouw in een rolstoel, ingeklemd tussen 2 kledingrekken. „Ik kan gaan en staan waar ik wil”, zegt ze tegen de verkopers. „Maar nu ga ik weer.”

Om de hoek de grote jongens: de Hema, Foot Locker, Kruidvat, H&M etc. etc., op een kluitje bij elkaar. In de Primark is momenteel een ‘into the wild’ collectie. Vernoemd naar het boek over de eigenzinnige jongeling die op vlucht voor de consumptiemaatschappij (en zijn ouders) door Amerika trok en helemaal alleen stierf in een camper in Alaska. Wollen capes met houthakkersmotief gaan de deur uit voor nog geen 20 euro!

Om stipt 17.40 uur worden alle bezoekers naar buiten geveegd. Letterlijk, door twee ongelukkig kijkende pubers met twee enorme dweilen. Het regent nog steeds. Op een muurtje zitten vier vrouwen met hoofddoeken tussen boodschappentassen, gebogen over hun smartphones.

„Wat schrijft u?” vraagt een van hen aan mij. Ze komt hier eens per week, zegt ze. Wat ze het leukst vindt hier? In Iran heb je dit ook, maar veel groter. Ze probeert het te omschrijven, maar vindt de Nederlandse woorden niet. Toch wordt ze anders terwijl ze spreekt, mooier. Je ziet dat er een hele wereld achter haar schuilgaat. Dat dit maar het topje van de ijsberg is. Dat alles hier eigenlijk veel leuker is dan ik tot nu toe begreep.

Daarna zie ik groepjes Rihanna’s. Vrouwen van alle leeftijden in tijgerprint. Een oma met een wenkbrauwpiercing. Een opa in een militair kostuum. Verdacht veel vrouwen op hoge hakken. Een Afrikaanse prins. Indiase jongetjes in van die hemdjurken. En maar één hipster. In een blauwe regenjas, precies dezelfde als ik.

    • Raoul de Jong