Limburgse omroep L1 krijgt 2,7 ton boete voor sluikreclame

L1, de publieke regionale omroep in Limburg, krijgt een boete van 275.500 euro voor de overtreding van de regels op het gebied van reclame en sponsoring. Dat heeft het Commissariaat voor de Media gisteren bekendgemaakt.

Het Commissariaat houdt toezicht op alle publieke omroepen – landelijk, regionaal, lokaal – en ziet onder meer toe op de rechtmatige besteding van publiek geld en eerlijke concurrentie.

Volgens de toezichthouder beging L1 zeker acht overtredingen (tussen medio 2014 en medio 2015). Vaak ging het om gevallen waarbij in ruil voor een bijdrage aan een programma „veelvuldig” werd verwezen naar producten of diensten van de sponsor.

Een van de programma’s is Big Benny op weg naar Ahoy’. L1 verdient aan de kaartverkoop van een concert in ruil voor het produceren en uitzenden van een realityserie over de zanger. Andere sponsors waren een bierbrouwer, ziekenhuizen en het Bonnefantenmuseum. Het programma A2 Actueel, een update over de aanleg van de A2-tunnel, noemt het Commissariaat reclame voor de bouwers, „vermomd als actualiteitenprogramma”.

De boete van 275.500 euro is relatief hoog. De hoogste boete vorig jaar was 160.000 euro aan zender Disney XD voor het overschrijden van de maximum reclamezendtijd. Het onderzoek naar L1 vond plaats na een officieel verzoek van concurrent WijLimburg.

Het Commissariaat stelt verder dat men „diverse andere overtredingen” heeft geconstateerd, maar die zijn afgedaan met waarschuwingen. „Met een dergelijke lijst van overtredingen kun je niet meer van een incident spreken”, aldus Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat. „Het lijkt erop dat er bij L1 structureel iets mis is op het gebied van onafhankelijkheid en transparantie.”

Directeur Rob Stevens van L1 zei gisteren tegen persbureau ANP dat het Commissariaat ook boetes heeft opgelegd voor volgens L1 culturele en educatieve programma’s die gesponsord zouden mogen worden. Hij vindt de boete „onterecht en buiten proportie”. L1 gaat volgens Stevens bezwaar aantekenen tegen de boete.