Late gelijkmaker voor de vrouwen

De nieuwe editie van voetbalgame FIFA is uit. En voor het eerst zitten er ook vrouwenteams in de game. Merel van Dongen en Eshly Bakker, beiden spelers van het Nederlands elftal, proberen het uit.

Internationals Eshly Bakker (links) en Merel van Dongen (rechts). Foto’s Bob van der Vlist

Het is de 80ste minuut, Verenigde Staten staan met 0-1 achter tegen Brazilië en krijgt nu een penalty, dé kans op de gelijkmaker. Merel van Dongen zoekt met het stuurknuppeltje een hoek en schiet... mijlenhoog over. Het eindigt in 0-1. Ze kijkt met ongeloof naar haar controller. „Zo hard schoot ik niet.”

Zoals elk jaar brengt Electronic Arts eind september de nieuwe FIFA uit. Meestal met minimale vernieuwingen: alle laatste transfers zitten erin, de spelers lijken net wat meer op hun echte evenbeeld en het spel is weer net wat realistischer. Maar dit jaar zijn er voor het eerst ook vrouwenteams speelbaar.

In veel recensies werd hier niet al te veel aandacht aan besteed. Volgens Tweakers zullen de gamers snel uitgekeken zijn op de vrouwenteams, Power Unlimited noemde het niet meer dan een ‘leuke feature’, InsideGamer en NU.nl schreven er helemaal niets over in hun recensie.

„Het is echt een mijlpaal”, vinden Merel van Dongen (22) en Eshly Bakker (22), beiden international van het Nederlands vrouwenelftal en teamgenoten bij Ajax. „FIFA is een grote game, voor vrouwen is het echt van groot belang om in zo’n game te zitten. Zo worden er nieuwe voetbalhelden gecreëerd.”

Helden zoals Carli Lloyd. De Amerikaanse aanvaller is met een score van 91 de beste vrouw in het spel. Of Alex Morgan, die samen met Lionel Messi op de hoes van FIFA 16 staat in de Verenigde Staten. Bakker: „Toen ik begon met spelen was het nog echt iets voor jongens, dit verandert hierdoor.” En je kan het ook zien als een waardering voor de vrouwensport, zeggen ze beiden. „Zo zie je dat vrouwenvoetbal steeds serieuzer wordt genomen.”

Leuk! Bekende gezichten

De twee voetbalsters spelen op trainingscomplex De Toekomst een paar wedstrijden tegen elkaar. De eerste wedstrijd (VS -Brazilië) is voor beiden even wennen. Vooral voor Van Dongen, die FIFA voor het laatst in 1998 speelde. „Toen waren de penalty’s nog een stuk makkelijker”, sombert ze na haar gemiste kans in de slotminuut waardoor Bakker de wedstrijd wint.

De tweede wedstrijd (Engeland - Canada, ‘leuk, tegen Canada speelden we op het WK’) verloopt bij beiden al beter. EA heeft duidelijk veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de twaalf vrouwenteams die in de game zitten. Vrijwel alle speelsters worden direct herkend door Bakker en Van Dongen. „Hé, Abby”, zeggen ze wanneer aanvaller Abby Wambach van de Verenigde Staten in beeld komt. En als middenvelder Kaylyn Kyle van Canada geel krijgt wordt ze ook direct herkend: „Oh ja, dat is die Barbie.” Verder moeten de details van FIFA de voetbalervaring compleet maken. Bij vrije trappen gebruikt de scheidsrechter nu de spray om de muur op de juiste afstand te krijgen, net als in het echt. En als Bakker via de lat de 2-0 voor Engeland binnenschiet roept Van Dongen om doellijntechnologie. En jawel, in de herhaling wordt het doelpunt nog eens van boven getoond om alle twijfel weg te nemen: duidelijk, geldig doelpunt.

Ook de tweede wedstrijd eindigt in een overwinning voor Bakker, ze wint met 3-1. Maar Van Dongen is wel zielsgelukkig met haar eretreffer. Ze rent door het lokaal nadat haar getoucheerde schot langs de keeper van Engeland ploft.

Maar waar is Nederland?

De vrouwen zien er heel echt uit en de details zijn leuk, maar het draait uiteindelijk om het voetbal. „Het is wel heel realistisch, waardoor het moeilijker is om snel in te komen. Je moet hier echt goed voor oefenen”, recenseert Van Dongen.

De statistieken van de speelsters zijn aangepast op vrouwen. Carli Lloyd mag qua score vergelijkbaar zijn met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, maar toch schiet ze niet zo hard als Ronaldo en is ze niet zo snel als Messi. Flauw? Nee, terecht, vinden de Ajax-speelsters. „Het is gewoon zo dat de mannen een stuk beter zijn. Dat moet je niet met elkaar vergelijken.” Je kan in het spel ook niet met vrouwenteams tegen mannenteams spelen.

Groot nadeel is alleen wel: het ontbreken van het Nederlands elftal. „Dat had echt geweldig geweest, als we zelf in FIFA zouden zitten.” Ze zijn het ook niet eens met de keuze van de twaalf teams die er wel in zitten. „De VS, Canada, Duitsland zijn logisch. Maar waarom Italië? Die hebben wij verslagen in de kwalificatie voor het WK, en wij waren professioneler”, zegt Bakker.

Ook Japan ontbreekt, verliezend finalist op het afgelopen WK. Spanje, dat in de eerste ronde werd uitgeschakeld, en kwartfinalist China zitten er dan wel weer in. Misschien dat de mogelijke afzetmarkt net iets belangrijker voor EA was dan een keuze die sportief rechtvaardiger was geweest. Hoe dan ook: een verbeterpuntje voor volgend jaar.

    • Diederik Huffels