Kolonisten gedood op Westoever

Een Joods kolonistenechtpaar is gisteravond doodgeschoten toen ze met de auto over de Westelijke Jordaanoever nabij Nablus reden. De vier van hun zes kinderen die ook in de auto zaten, bleven ongedeerd. Het gezin was op de weg terug van een reünie van een Talmoedschool. De aanslag werd verwelkomd door Hamas en door de al-Aqsa-brigades, de gewapende tak van Fatah.

De Israëlische premier Netanyahu, die gisteravond in New York de Verenigde Naties toesprak, weet de aanslag aan „Palestijnse opruiing”. Hij kondigde aan dat Israël zijn ordetroepen op de Westelijke Jordaanoever zal versterken. Diverse ministers verklaarden dat het een gepast antwoord zou zijn als Israël zou overgaan tot het uitbreiden van nederzettingen, die door de internationale gemeenschap als illegaal worden beschouwd.

In de afgelopen maanden is het steeds onrustiger geworden op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem. Zo vond vorige maand een Israëlische man de dood nadat zijn auto met stenen was bekogeld door een Palestijn. En twee maanden geleden kwamen drie leden van een Palestijns gezin om nadat hun huis in brand was gestoken door Joodse kolonisten.