Psychische stoornissen Marokkanen en Turken

Marokkaans- en Turks-Nederlandse kinderen hebben vaker gedragsproblemen en psychosen dan autochtonen van dezelfde leeftijd. Als kinderen zulke problemen hebben, komen ze als later vaak minder goed mee in de maatschappij. Scholen zouden leerlingen daarom standaard moeten controleren op psychische stoornissen. Dat zegt psychiater in opleiding Marcia Adriaanse. Zij promoveert vrijdag aan het VU Medisch Centrum op haar onderzoek onder 1.500 kinderen. Volgens Adriaanse lijden deze kinderen aan sociale stress doordat ze veelal gediscrimineerd worden, in armoede leven en in slechte buurten wonen. De kinderen uiten die stress niet in verdriet of angst, maar in opstandigheid en boosheid, „en dan niet zomaar de opstandigheid en boosheid die elk kind weleens vertoont”, zegt Adriaanse. (ANP)